Aan besmettingen in Israël blijft toenemen; boete niet dragen mondkapje verhoogd

Auto verlaat drive through virus test in Tel Aviv. Screenshot YouTube

De stijging van het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen in Israël blijft doorgaan. Maandagavond werd bekend dat er in de voorafgaande 24 uur 274 nieuwe virus patiënten bij zijn gekomen. Dit past in de trend van de afgelopen week waar iedere dag tussen 200 en 300 nieuwe besmettingen werden gemeld.

Op maandagavond waren er 4.948 actieve besmette patiënten in Israël, daarvan zijn er 49 in kritieke toestand, waarvan 29 aan de beademing liggen.

Van de overige patiënten hebben 54 matige klachten, de rest heeft milde klachten, het dodental blijft staan op 307.

Opvallend is dat de leeftijd van de patiënten verschuift, steeds vaker zijn het jongere mensen die zich melden met virus klachten.

Inmiddels heeft de regering ziekenhuizen in het land opdracht gegeven de coronavirus afdelingen weer in gebruik te stellen en te zorgen dat er minimaal 2000 mensen aan de beademing kunnen, mocht dat nodig zijn.

De boete voor het niet dragen van een mondkapje op straat en in publieke ruimten, is verhoogd van 200 shekel (52 euro) naar 500 shekel (130 euro).

Inmiddels hebben leidende rabbijnen opgeroepen synagogediensten in de open lucht te houden uit angst voor nog meer besmettingen. In synagoges is het lastig voldoende afstand te houden.

Al met al is de juichende stemming van eind mei, toen er gemiddeld slechts 20 nieuwe besmettingen per dag bij kwamen, verdwenen.

Veel deskundigen vrezen dat het aantal nieuwe besmettingen weleens de duizend per dag zouden kunnen bereiken als er niet wordt ingegrepen.

De regering van Netanyahu wil evenementenhallen en theaters eind deze week weer openen voor groepen tot maximaal 250 mensen. Maar dit zal voor nog meer besmettingen zorgen, zeggen bijna alle deskundigen.