Artsen in het Hadassa ziekenhuis hebben de oorzaak van fatale COVID-19 bloedproppen gevonden

Bloedprop. Screenshot YouTube

Een onderzoeksteam van het Hadassa Universitair Medisch Centrum in Ein Kerem (Jeruzalem) heeft ontdekt wat volgens hen coronavirus-patiënten ernstig ziek maakt en waaraan ze kunnen overlijden.

De patiënten bleken een verhoogd niveau van eiwit alfa-defensine in hun bloed hebben. De artsen zeggen dat ze een manier hebben gevonden om de oorzaak te behandelen voordat het te laat is.

Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat tenminste 30% van de coronavirus-patiënten bloedstolsels ontwikkelen die de bloedstroom naar hart, nieren, hersenen en de longen kunnen blokkeren.

Een van de Hadassah-onderzoekers, Dr. Abd Alrauf Higavi, legt uit dat hij en zijn collega onderzoekers ontdekten dat de patiënten die deze fatale stolsels vormen een verhoogd niveau van het eiwit alfa-defensine in hun bloed hebben.

“Patiënten met milde symptomen hebben een lage concentratie alfa-defensine”, zegt de dokter. “Patiënten met sterke ziektesymptomen hebben een hoog niveau. De mensen die sterven, hebben een zeer hoog niveau.”

Het Hadassah-team bestudeerde meer dan 700 bloedmonsters van 80 patiënten die tijdens de eerste piek van de coronavirus-uitbraak in Israël in het medisch centrum werden opgenomen.

De resultaten toonden aan dat alpha-defensin de vorming van bloedstolsels versnelt, wat longembolie, hartaanvallen en beroertes kan veroorzaken.

Bovendien, wanneer zich bloedstolsels vormen in de longblaasjes, waarvan het de functie is om zuurstof- en kooldioxidemoleculen uit de bloedbaan te wissen, kan dit leiden tot ademnood en uiteindelijk tot intubatie.

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat ongeveer 80% van de geïntubeerde coronavirus patiënten is overleden. Higavi zei dat zijn team op weg is naar een oplossing: het toedienen van het medicijn colchicine aan coronavirus-patiënten.

Colchicine is een goedgekeurd medicijn dat wordt gebruikt bij de preventie en behandeling van jichtaanvallen, veroorzaakt door te veel urinezuur in het bloed.

Higavi zegt dat ze het testen van colchicine op muizen hebben voltooid en ontdekten dat het met succes de afgifte van het eiwit alfa-defensine remde. Nu wachten ze op de nodige goedkeuringen om testen op patiënten met het coronavirus te starten.

De onderzoeker zei dat klinische onderzoeken het gebruik van het medicijn zowel in ernstige gevallen als bij patiënten met milde of matige symptomen zouden onderzoeken om te zien of het de kans op het ontwikkelen van een ernstig geval van de ziekte zou helpen verminderen.

“De geneesmiddelen die momenteel op de bloedverdunnende markt verkrijgbaar zijn, pakken deze stolling niet volledig aan, aangezien het mechanisme verschilt van de mechanismen waarvoor deze geneesmiddelen momenteel bestaan”, zei Higavi.