Coronavirus leidt tot fusie tussen hightech- en gezondheidssector

Ziekenhuiskamer van de toekomst. Foto Sheba ziekenhuis

De coronavirus pandemie heeft er toe geleid dat de fusie tussen hightech en gezondheidssector veel sneller tot stand is gekomen dan gedacht. Dit leidt tot een gezondheidstechnologie-revolutie die veel sneller aan het plaatsvinden is dan anders het geval zou zijn, aldus een durfkapitaalfondsdeskundige in de Times of Israel.

Yair Schindel, managing partner en mede-oprichter van aMoon, een wereldwijd HealthTech VC-fonds gevestigd in Israël stelt vast dat door het virus de tijdlijn van de voortdurende revolutie op het gebied van gezondheidstechnologie nu ‘behoorlijk dramatisch’ is verkort. “We zullen de veranderingen aanzienlijk sneller zien gebeuren dan we aanvankelijk hadden verwacht.”

Schindel maakte deel uit van een team van experts dat door het ministerie van Volksgezondheid was opgericht met als doel richtlijnen te ontwikkelen om de impact van de coronavirus pandemie te minimaliseren.

“Telegeneeskunde was voor veel patiënten moeilijk te accepteren”, zei hij. “Ze hadden het gevoel dat ze dokters moesten zien als ze deze nodig hadden, om hun longen, hun hart en hun keel te onderzoeken”.

“Voor de meeste patiënten zijn al deze dingen vandaag de dag niet langer een noodzaak” zei hij. “Patiënten accepteren tegenwoordig niet alleen dat ze van afstand worden behandeld, ze geven er ook de voorkeur aan om te voorkomen dat ze iets oplopen als ze naar de dokter gaan”.

“In het algemeen hebben technologieën die behandeling op afstand vergemakkelijken, geholpen deze psychologische kloof voor patiënten te overbruggen, wat een enorme stap voorwaarts is”, zei Schindel.

“Het is duidelijk dat we patiënten niet in gevaar willen brengen, maar als we het goedkeuringsproces kunnen versnellen voor dingen die veilig en effectief zijn, moeten we dat zo snel mogelijk doen”, zei hij.

‘We wisten een tijdje niet hoe snel het vooruit zou gaan. Nu is het eigenlijk een overstroming en de sluizen zijn nu open ”.

Advertentie (4)