Een door nanotechnologie ontwikkeld voedingssupplement van granaatappelolie helpt MS patiënten

Granaatappel. Screenshot YouTube

Een Israëlische studie heeft uitgewezen dat patiënten met multiple sclerose die een door nanotechnologie ontwikkeld voedingssupplement van granaatappelolie gebruikten, in slechts drie maanden al een “significante cognitieve verbetering” vertoonden.

Het kleinschalige onderzoek bij 30 patiënten werd uitgevoerd in het Multiple Sclerosis Center in het Hadassah Ein Kerem-ziekenhuis in Jeruzalem door prof. Dimitrios Karussis, directeur van het centrum en een senior neuroloog.

De resultaten toonden aan dat patiënten die het supplement gebruikten, gemiddeld 12 procent verbetering zagen in leervermogen en tekstbegrip, woordherinnering en categorisatie in de drie maanden van behandeling.

De onderzoekers schrijven de bevindingen nu op om ze voor te leggen aan neurologische tijdschriften voor peer review, zei Karussis in een telefonisch interview met de Times of Israël.

Het granaatappel olie supplement patiënten kregen is ontwikkeld door prof Ruth Gabizon, een onderzoeker van degeneratieve hersenziekten bij de afdeling Neurologie van het Hadassah University Hospital in Jeruzalem, samen met Prof. Shlomo Magdassi, een expert op het gebied van nanotechnologie van de Casali Instituut voor Toegepaste Chemie aan de Hebrew University.

Granaatappelzaadolie (PSO) bevat hoge concentraties punicic acid of omega 5, waarvan al langere tijd wordt aangenomen dat het een van de krachtigste antioxidanten in de natuur is.

Degeneratieve hersenziekte en hersenatrofie zijn typerend voor slopende ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson en Creutzfeldt-Jakob waarbij hersencellen worden vernietigd, gevolgd door snelle functionele en gedragsverslechtering en uiteindelijk overlijden.

Veroudering en hersendegeneratie zijn een natuurlijk en onvermijdelijk proces, maar ze kunnen worden versneld of vertraagd, afhankelijk van onze levensstijl.

Antioxidanten staan ​​bekend om hun vermogen om te beschermen tegen de vernietiging van hersen- en lichaamscellen. Ze zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals veenbessen, bosbessen, bonen, artisjokken, pecannoten en voedingsmiddelen die vitamine E bevatten.

Het probleem is dat de antioxidanten die via voedsel en supplementen worden geconsumeerd, in een te lage concentratie worden ingenomen om het gewenste effect te hebben of worden afgebroken in het spijsverteringsstelsel en dus nooit in de hersenen of andere cellen terechtkomen.

Gabizon en Magdassi zeggen dat ze met behulp van nanotechnologie erin slaagden om granaatappelolie af te breken tot kleine deeltjes die de filterfunctie van de lever kunnen ontsnappen en zo hun weg naar de hersenen kunnen vinden.

Het product dat ze ontwikkelden, GranaGard genaamd, dat een hoge concentratie aan antioxidanten bevat, is effectief bevonden bij laboratoriummuizen, en twee onderzoeken zijn gepubliceerd in het internationale Journal of Nanomedicine in november 2015 en in het International Journal of Nanomedicine in 2014.

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De studie van prof. Karussis is de eerste die de effectiviteit van het supplement op mensen test.

Als onderdeel van de studie werden de 30 patiënten verdeeld in twee groepen van 15, waarbij de ene groep het nano-omega 5-zuursupplement kreeg en de andere een placebo. De studie was dubbelblind, wat betekent dat zowel de artsen als de patiënten niet wisten wie de pillen kreeg en wie de placebo.

“Dit waren patiënten die al een aanzienlijke neurologische beperking hadden”, zei prof. Karussis en leden al meer dan 10 jaar aan de ziekte.

Een verandering in cognitieve functie komt vaak voor bij MS, en meer dan de helft van alle mensen met MS zal problemen krijgen met informatieverwerking, geheugen, aandacht en concentratie, visuele waarneming en woord vinden.

Veel van de behandelingen die aan MS-patiënten worden aangeboden, beïnvloeden hun motorische en sensorische vaardigheden, zei Karussis, maar richten zich niet op hun cognitieve vaardigheden.

“De medicijnen die we geven, zijn over het algemeen bedoeld om een ​​ontstekingsproces te onderdrukken, maar tegelijkertijd is er ook een degeneratieproces dat wordt veroorzaakt door de dood van zenuwcellen”, zei hij. ‘Om deze dood te voorkomen, heb je andere dingen nodig, zoals bijvoorbeeld iets dat werkt als antioxidant’, omdat oxidatie een van de belangrijkste factoren is voor de dood van zenuwcellen.”

De gemiddelde verbetering van 12% in cognitieve functies die door de patiënten werd getoond, is “significant”, zei hij. In sommige van de tests die werden uitgevoerd om de verscheidenheid aan functies te beoordelen, scoorden patiënten tussen 20% en 30%, voegde hij eraan toe.

Hij voegde eraan toe dat hoewel de studie betrekking had op de impact van het supplement op de cognitieve functie van MS-patiënten, dit een “logische basis is om te denken” dat het supplement ook zou kunnen werken aan het verbeteren van de cognitieve vermogens van patiënten met de ziekte van Alzheimer of andere neurodegeneratieve ziekten.

Het bedrijf, Granalix Biotechnologies Ltd., verkoopt haar producten rechtstreeks aan klanten in Israël en in het buitenland online en via distributeurs in Mexico, Portugal en Griekenland. Het bedrijf staat op het punt een tweede klinische studie te starten met het Rambam-ziekenhuis in Haifa om de impact van het supplement op matige en milde cognitieve stoornissen bij mensen met dementie te bestuderen, zei Gabizon.

Advertentie (4)