Gedurende de coronavirus pandemie zijn ouderen meer bezorgd om anderen dan om zichzelf

Te illustratie. The Kominsky methode Screenshot YouTube

Uit onderzoek van de Ben-Gurion University of the Negev (BGU) in Israel blijkt dat ouderen zich ondanks hun eigen risico’s meer zorgen maken over anderen dan over zichzelf.

Het onderzoek – uitgevoerd door prof. Galit Nimrod van de afdeling communicatiewetenschappen en het centrum voor multidisciplinair onderzoek naar veroudering – ondervroegen 407 mensen met een leeftijd van 60 jaar, op het moment dat Israël de vierde week inging van de lockdown.

Als onderdeel van het onderzoek beantwoordden de respondenten vragen over de huidige status van hun welzijn, bronnen van bezorgdheid over de verspreiding van het coronavirus en internetgebruik tijdens de pandemie. Van de angstaanjagende factoren bleek uit enquêteresultaten dat respondenten zich het meest zorgen maakten over hun familie, meer nog dan over hun eigen omstandigheden.

Ondertussen kwamen andere zorgen, zoals onmiddellijke bedreigingen voor de gezondheid, financiële situatie of sociaal isolement van de respondenten, boven op andere zorgen, zoals mogelijke langetermijngevolgen van de langdurige lockdown.

Te midden van de andere factoren die angst opwekten, ontdekte Nimrod ook dat internetgebruik voor sociale communicatie – dat zoals verwacht tijdens de lockdown een hoogtepunt heeft bereikt – de angst verhoogde, terwijl werd vastgesteld dat een verhoogd internetgebruik voor vrije tijd het welzijn aanzienlijk verbeterde.

“In plaats van zoveel tijd aan videoconferenties te besteden, zouden oudere volwassenen moeten profiteren van de mogelijkheden van het internet voor vrije tijd, wat resulteert in een verbeterd welzijn”, zei ze.

“Online games, muziek luisteren, video’s kijken, studeren en zelfs oefenen en vrijwilligerswerk kan allemaal zowel afleiding als voldoening brengen, ook al zijn ze niet zo leuk als de normale routines van ouderen.”

Veranderingen in internetgebruik na het begin van de COVID-19-pandemie (Credit: Ben-Gurion University of the Negev)

Bovendien ontdekte Nimrod dat mensen die al aan een slechte gezondheid hebben, lager opgeleid zijn en immigranten, meer angst vertoonden. Terwijl aan de andere kant bleek dat hoe ouder de respondent, hoe lager de angst.

De studie werd uitgevoerd onder auspiciën van de Coronavirus Task Force van de Ben-Gurion Universiteit, geïnitieerd door de universiteitsvoorzitter prof. Daniel Chamovitz, om de vindingrijkheid en middelen van de universiteit te benutten om de talloze casussen en uitdagingen van de pandemie aan te pakken.