IAI test met succes nauwkeurige ballistische raket ‘LORA’ (video)

De test. Foto IAI

Israel Aerospace Industries heeft met succes een dubbele operationele schietproef afgerond met LORA (Long-Range Artillery Weapon System), een nauwkeurig ballistisch aanvalsraket.

De proef werd uitgevoerd op zee en omvatte de lancering van twee LORA-raketten in twee scenario’s om de mogelijkheden van LORA te testen. Het eerste scenario betrof een lancering op een doel op 90 km. Bij de tweede test werd een doel onder vuur genomen op 400 km afstand. Beide doelen werden geraakt.

In de grondversie werd het wapensysteem ingezet op een schip op zee om te voldoen aan de veiligheidseisen van dit soort proeven. De raket werd gelanceerd vanuit een operationeel systeem dat bestaat uit een commandotrailer en een grondlanceerder.

Zowel het wapensysteem als de raket hebben met succes alle doelstellingen van de proef bereikt. Gezien de beperkingen van COVID-19 werd de proef uitgevoerd met een draagbaar proefveld. Een team beheerde de proef op afstand.

De raket is “quasi-ballistisch” doordat het een ballistisch traject naar het doel volgt, maar tijdens de vlucht willekeurige of geprogrammeerde ontwijkende manoeuvres kan uitvoeren om onderschepping te voorkomen.

LORA is ontworpen om tot 7 jaar onafgebroken in de lanceercontainer worden bewaard voordat onderhoud nodig is.

Foto IAI

Het is niet helemaal duidelijk of het Israëlische leger gebruik maakt van de raket. Sommige bronnen melden dat de LORA in 2007 in dienst is getreden bij de IDF, maar dit is niet bevestigd. Andere bronnen melden dat de IDF het LORA-programma in 2008 formeel heeft beëindigd, nadat de Israëlische luchtmacht de regering ervan had overtuigd dat hun vliegtuigen al een betere capaciteit hebben voor aanvallen op lange afstand. Desondanks is de IAI doorgegaan met de ontwikkeling van de raket.

Advertentie (4)