‘Oudste zeepfabriek’ van Israël in de Negev ontdekt

De de 1.200 jaar oude zeepfabriek. Foto IAA

In de hete Negev-woestijn heeft een team van archeologen van de Israel Antiquities Authority met hulp van lokale middelbare scholieren in de Bedoeïenen stad Rahat de eerste zeepfabriek van Israël ontdekt. Deze is ongeveer 1200 jaar oud.

Het feit dat de zeep werd gemaakt van olijfolie is een indicatie van de invloed van de islam in de regio op het moment toen het zijn wortels begon te krijgen in Israël.

“Deze stad heeft diepe islamitische wortels en we zijn trots op onze wortels”, zei de burgemeester van Rahat Fahiz Abu Saheeben in een Hebreeuwse IAA video.

De Bedoeïenen stad Rahat in de Negev. Foto IAA

De olijfolie zeepfabriek ontstond tijdens de Abbasiden-periode, schrijft archeoloog Dr. Elena Kogen-Zehavi in het door de IAA uitgegeven persbericht. De Abbasiden behoorden tot de vroege Arabische heersers die de islam naar Israël brachten. De zeep was een waardevol exportartikel en vond zijn weg naar Egypte en andere Arabische landen, zei ze.

“Het is voor het eerst dat een zo oude zeepfabriek is ontdekt en het stelt ons in staat om het proces opnieuw te creëren,”zei ze.

Foto IAA

Het is uniek in die zin dat we op de hoogte waren van zeepfabrieken uit de Ottomaanse periode die we hebben ontdekt in Jeruzalem, Nablus, Jaffa en Gaza.

De sleutel tot de productie van deze zeep is olijfolie als vet basis. Dit in tegenstelling tot het varkensvet dat in dezelfde periode in Europa werd gebruikt wat een gruwel is voor het Jodendom en de islam.

De Arabische verovering van het Heilige Land vond plaats in het jaar 636. Maar de islam werd pas in de negende eeuw de meerderheidsreligie. Een eerdere opgraving in Rahat in 2019 heeft echter aangetoond dat de islam vroeg naar deze regio van de Negev kwam.

Archeologen van de IAA hebben een zeldzame, zeer vroege moskee op het platteland ontdekt, die dateert uit de zevende-achtste eeuw na Christus. Het is een van de vroegst bekende voorbeelden van de Islam ter wereld.

Honderden Arabische jongeren uit de omgeving van Rahat hielpen bij de opgraving. Foto IAA

De nieuwe vondst van industriële zeepproductie werd ontdekt in een grote pilarenstructuur die volgens archeologen toebehoorde aan een rijke familie die de kost verdiende met zeepproductie. De barre woestijnomstandigheden, waaronder wind- en stofstormen, maakten goede persoonlijke hygiëne noodzakelijk.

Duizenden jaren lang, vertelde Kogen-Zehavi, gebruikten inwoners van het Midden-Oosten en elders olijfolie voor hun hygiënische praktijken. Ze zei dat in Babylonische en Griekse archieven baden wordt gedocumenteerd dat het concept totaal anders was. In plaats van zich af te wassen met een zeepachtig schuim zouden deze oude volkeren zichzelf zalven met olie die dan later van hun lichaam werd afgeschraapt.

Een van de jonge vrijwilligers. Foto IAA

De industriële productie van zeep begon pas echt in de middeleeuwen in Europa, zei ze. Terwijl christenen reuzel konden gebruiken dat gemakkelijker te manipuleren was is het veel gecompliceerder om van olijfolie harde koeken te maken. De expertise bij het produceren van deze olijfoliezeep wordt tot op de dag van vandaag zorgvuldig bewaakt en van generatie op generatie doorgegeven, zei Kogen-Zehavi. Een moderne olijfoliefabriek in de Arabische stad Nablus bijvoorbeeld, zet de nauwgezette oude methoden voort.

Volgens het persbericht van de IAA bevat het Rahat-complex alle faciliteiten die nodig zijn voor het maken van olijfoliezeep. Bovendien konden onderzoekers organische monsters verkrijgen waarmee ze materialen konden identificeren die in het productieproces werden gebruikt.

De archeologen ontdekten dat om deze speciale zeep te maken olijfolie als basis werd gebruikt en gemengd met as van de saltwortplanten die potas en water bevatten. “Het mengsel werd ongeveer zeven dagen gekookt. Het vloeibare materiaal werd daarna overgebracht naar een ondiep zwembad waar de zeep ongeveer 10 dagen hard genoeg werd totdat het in repen kon worden gesneden”, aldus het persbericht. De repen werden vervolgens nog twee maanden gedroogd voordat ze werden geëxporteerd.

Burgemeester van Rahat Fahiz Abu Saheeben zei in het persbericht dat hij blij was dat “de opgraving de islamitische wortels van Rahat heeft onthuld.”

“We hopen een bezoekerscentrum te bouwen waar toeristen en de lokale gemeenschap van kunnen genieten”, zei Abu Saheeben.

“Een van de ondergrondse ruimtes van het rijke gebouw bevatte nog een opwindende vondst die licht wierp over het dagelijkse leven van de inwoners – een rond kalkstenen speelbord dat wordt gebruikt voor een strategiespel genaamd de ‘windmolen’.

Van dit spel is bekend dat het al in de 2e en 3e eeuw (de Romeinse periode) bestond, en het wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gespeeld. “In de buurt werd ook een tweede speelbord gevonden, bekend als Hounds and Jackals.

Het ‘windmolen’ spel. Foto IAA

Dit spel werd voor het eerst gespeeld in Egypte en verspreidde zich naar andere delen van het Middellandse-Zeebekken en rond 2000 voor de gewone jaartelling naar Mesopotamië. In Israël is het ontdekt in het oude Megiddo en Tel Beth Shan. Het word gespeeld door twee spelers die dobbelstenen of stokken gooien die het aantal plaatsen bepaalden om bij elke worp te bewegen. Het doel van het spel lijkt een specifiek punt op het bord te zijn geweest.

Het ‘windmolen speelbord’. Foto IAA

De spelen “werpen licht op het dagelijkse leven van de inwoners”, zei archeoloog Svetlana Tallis van het IAA-district Noord-Negev.

“Hounds and Jackals” of “Fifty-eight Holes” speelboord. Foto IAA

Het is de eerste keer dat archeologen dergelijke spellen in de vroege islamitische periode hebben gevonden, zei Avinoam Lehavi van de IAA in de video.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!