‘Een lot voor Lod’ – Een nieuwe column van Rob Fransman

Zo af en toe gebruik ik de ruimte die de redactie me toestaat om reclame te maken voor het Joods Nationaal Fonds. De club ligt me na aan het hart want het JNF is een van de weinige goede doelen die hun geld volstrekt transparant besteden. Van iedere donatie is het van tevoren exact bekend waar het naar toe gaat. Iedere gedoneerde euro komt terecht op de plaats waar het voor bedoeld is.

Het is weer herfst en tijd voor de jaarlijkse JNF-loterij. Wist u dat die loterij al 100 jaar bestaat? Dit jaar gaat de opbrengst naar de aanleg van een stadspark in de stad Lod. Wanneer oudere Israëli’s naar Ben Gurion Airport gaan hebben ze het soms over Lod. Niet zo vreemd want de luchthaven is vlakbij het oude stadje dat ooit een Brits militair vliegveld met dezelfde naam was

Bijna iedereen kent de schitterende luchthaven, een visitekaartje van modern Israël dat niet onderdoet voor onze nationale trots Schiphol. Het nabijgelegen stadje Lod kent bijna niemand. Toeristen komen er zelden of nooit, waarom zouden ze? Wikipedia vindt het vermelden waard dat in Lod een gebouw staat dat zowel synagoge, moskee als kerk is. Wel met verschillende ingangen overigens. 25 jaar geleden werd In Lod een heel bijzondere 2300-jaar oude mozaïekvloer ontdekt. Die vloer is na restauratie al in talloze musea in de hele wereld tentoongesteld. Nu wordt er in de buurt van de vindplaats een museum gebouwd waar de vloer permanent te zien zal zijn. Dat is prachtig maar de huidige inwoners van Lod verheugen zich veel meer op het stadspark dat rondom het toekomstige museum wordt aangelegd. Dat park is hard nodig want er is veel te weinig groen in de stad.

Ondanks de nabijheid van Ben Gurion is Lod een arme stad. Recreatieplekken zijn er schaars en de meeste mensen hebben geen geld voor binnenlandse tiulim (tripjes), laat staan reisjes naar het buitenland. De huidige crisis draagt uiteraard niet bij aan de welvaart. Veel inwoners werken op de luchthaven maar zullen hun baan gaan verliezen of hebben die al verloren. Kortom, er is dringend behoefte aan een park. Het JNF gaat dat park aanleggen. Met geld dat door de JNF-loterij wordt opgebracht.

Ik denk dat de lezers van Joods.nl best willen bijdragen aan de aanleg van het park. Het is natuurlijk bijzaak maar er zijn ook nog leuke prijzen te winnen. Zoals deelname voor 2 personen aan de JNF Experience Reis. Wie aan die reis heeft deelgenomen praat er jaren later nog enthousiast over. Meedoen dus! Loten kosten maar €.3,– per stuk en kunt u hier bestellen. Doen hoor!

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!