Israëlisch coronavaccin volgend jaar zomer beschikbaar

Foto Institute of Biological Research

Het door Israël gemaakte vaccin tegen het coronavirus zal volgende zomer beschikbaar zijn, zei professor Samuel Shapira, het hoofd van het Israel Institute for Biological Research maandag. Ondertussen stromen verzoeken van andere landen binnen.

Na de aankondiging op zondag van het Israëlische Institute of Biological Research, dat vanaf zondag 1 november het vaccin zal worden getest op mensen, zei het hoofd van research center op maandag in interview met Ynet dat de maand juli 2021 redelijk klinkt om te starten met het vaccineren van de Israëlische bevolking en haar Palestijnse buren.

Zoals wij gisteren melden zullen tijdens de eerste fase van klinische onderzoeken slechts 2 mensen het vaccin krijgen om te bepalen of er bijwerkingen zijn en kort daarna zullen 80 gezonde vrijwilligers, in de leeftijd van 15-55 jaar, deelnemen aan de onderzoeken die zullen worden uitgevoerd in het Sheba Medisch Centrum nabij Tel Aviv en het Hadassah Medisch Centrum in Jeruzalem.

“We zijn erg opgewonden,” zei professor Shapira. “We begonnen onze reis ongeveer negen maanden geleden en hebben complexe wetenschappelijke vooruitgang geboekt. We naderen nu de eindstreep nadat we ons vaccin hebben getest op vier soorten dieren, waarbij we de veiligheid en werkzaamheid hebben onderzocht. We kunnen nu gaan testen op mensen”, zei hij.

“De Israëlische aanpak is uniek en geavanceerd”, zei Shapira, maar ook erg degelijk. “We gebruiken een dierlijk virus dat goedaardig is bij de mens en daarbovenop bouwen we coronaviruspieken. Dat is onze basis voor het vaccin”, zei hij. “Een menselijk immuunsysteem herkent het gemanipuleerde virus als COVID-19 en ontwikkelt antilichamen”.

“Als we met de proeven beginnen, kijken we naar het veiligheidsaspect, maar kijken we ook naar de productie van antilichamen bij onze proefpersonen. Dit duidt op het begin van een immuunreactie. We zullen relatief jonge vrijwilligers gebruiken die in goede gezondheid verkeren”, zei de professor.

Shapira zei dat het IIBR geen kortere weg heeft genomen om hun vaccin te ontwikkelen, hoewel andere bedrijven elders in de wereld mogelijk een eenvoudiger regelgevingsproces hebben gehad. “We moesten ons houden aan de zeer strikte regels van de Israëlische en Duitse regeringen en uiteindelijk is ons doel om een ​​veilig en effectief vaccin te bieden aan het Israëlische publiek en niet om als eerste bij de finish te komen”, zei hij.

Hij houdt vol dat het Israëlische vaccin superieur is aan andere vaccins die worden ontwikkeld. “Als ik de keuze had uit vijf verschillende soorten vaccins om uit te kiezen, zou ik de Israëlische kiezen”, zei hij eraan toevoegend dat hij zich vrijwillig voor het proces zou hebben aangemeld als hij jonger was en niet betrokken was bij de ontwikkeling of uitvoering van het vaccin.

Foto Institute of Biological Research

Shapira zei dat het IIBR al 25.000 flesjes heeft klaargemaakt en nog een miljoen doses staan klaar om te worden gebotteld. “Ik kan niet beloven dat elke laatste Israëliër zich volgende zomer kan laten vaccineren, maar we produceren snel.

“De tweede fase van de onderzoeken omvat maximaal 960 vrijwilligers ouder dan 18 jaar. We denken dat dit in december van dit jaar zal beginnen en zal worden uitgevoerd in een aantal medische centra in het hele land. In die fase hopen we de veiligheid van het vaccin te garanderen en de exacte doseringen te bepalen die nodig zijn om verder te gaan,’ zei professor Shapira. De derde fase zal 30.000 vrijwilligers omvatten en zal naar verwachting in april of mei volgend jaar beginnen, afhankelijk van het succes van de eerste twee fasen.

Dit is de laatste fase van de proeven en als dit lukt, kan de bevolking worden gevaccineerd. Maar tenminste een deel van de proeven zal in het buitenland plaatsvinden.

Shapira zei dat hij er geen moeite mee had om ter plaatse vrijwilligers te vinden. “We hebben meer dan we nodig hebben”, zei hij, maar legde uit dat het sneller en efficiënter zou zijn om de derde fase van de processen buiten Israël uit te voeren.

“We zien interesse in ons werk vanuit andere landen en bereiden ons voor om vaccins te verstrekken aan onze buren, ook op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza”, zei Shapira.

Hoewel hij zei dat hij ‘wordt platgebeld door andere landen’ sinds de aankondiging van zondag wilde hij niet wou ingaan op de vraag welke landen interesse hebben getoond in de Israëlische vaccin.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)