Hoe Trump opnieuw gekozen kan worden tot president

<em><span class="has-inline-color has-luminous-vivid-orange-color"><strong>CNN-coryfee Van Jones legt het allemaal haarfijn uit in een TEDtalk</strong></span></em>

Een president in de Verenigde Staten kan falen om bij de verkiezingen een meerderheid te krijgen van de stemmen, falen om 270 stemmen te krijgen in het electoral college en toch legaal worden ingezworen als president – zonder nieuwe verkiezingen. 

Het enige wat een president hiervoor moet doen, is weigeren om toe te geven dat hij heeft verloren. Van Jones noemt deze mogelijkheid een glitch in het democratische systeem, maar het kan ook worden gezien als een failsafe tegen fraude. Er is geen grondwettelijke vereiste dat de verliezer van de verkiezingen zijn verlies moet toegeven. Dat dit tot nu toe altijd is gedaan, is niet meer dan traditie. 

Volgens de Amerikaanse grondwet is de wedstrijd namelijk na de verkiezingen nog niet voorbij. 

De president wordt in de Verenigde Staten gekozen door de staten. Er is geen grondwettelijke vereiste dat de meerderheid van de stemmen in een bepaalde staat bepaalt voor wie de kiesmannen van het electoral college moeten uitkomen.

Als er geen vertrouwen is in de verkiezingsresultaten, als er te veel rare dingen zijn gebeurd tijdens het tellen van de stemmen, is het mogelijk dat sommige staten zullen weigeren de verkiezingsresultaten te ratificeren.

In plaats van kiesmannen voor Joe Biden kunnen deze staten wanneer het Congres bijeenkomt om de kiesmannen te tellen, kiesmannen sturen voor Donald Trump. De Democraten zullen dit niet accepteren en voor die staten hun eigen kiesmannen sturen, waardoor er onenigheid ontstaat wie de stemmen van de staten in kwestie krijgt.

Als het Congres het niet eens kan worden welke kandidaat de steun krijgt van deze staten, kan er een situatie ontstaan dat geen van beide kandidaten voor het presidentschap een meerderheid krijgt van 270 kiesmannen in het electoral college.

Volgens de Amerikaanse grondwet wordt de vraag wie president moet worden in dat geval door het Huis van Afgevaardigden besloten. 

In het Huis van Afgevaardigden stemmen niet de individuele leden, waar de Democraten een meerderheid hebben, maar wordt er gestemd per staat. De meeste staten in de VS zijn Republikeins: 26 Republikeinse staten, versus 23 Democratische en 1 neutrale staat. Als de Republikeinen er allemaal geen vertrouwen in hebben dat de stemmen eerlijk zijn geteld, zouden ze Donald Trump opnieuw als president kunnen kiezen.

Als Trump de uitslag accepteert is dit volledig grondwettelijk en staat hij in zijn recht. Trump weet dit en heeft hier in een persverklaring op 16 september al op gewezen:

The ballots will be stolen. Who knows where they’re going. Who knows where they’re coming from. It’s not just the counting of the ballots, which — by the way, which will take forever. It’ll take forever. You think November 3rd? You might not have — I guess, at a certain point, it goes to Congress. You know, at a certain point, it goes to Congress. You know that.

Van Jones noemt deze methode om president te blijven een machtsgreep. But it takes two to tango. De omstandigheden waarin deze glitch het Donald Trump toestaat om president te blijven, zijn volgens de advocaten van Trump door Democraten zelf gecreëerd:

  • Mail-in ballots (stemmen per post), het paradepaardje van de Democratische Partij, heeft vrijbaan gegeven voor “gigantische stemfraude”.
  • De pauze in het tellen van de stemmen toen Trump voor lag.
  • De plotselinge verschijning na de pauze van tienduizenden stemmen, uitsluitend voor Joe Biden.
  • Het stemmen door doden.
  • Het weigeren van Republikeinse toezichthouders tijdens het tellen van de stemmen op een aantal belangrijke stemlocaties.
  • Oproepen om stemmen voor Donald Trump te vernietigen.

Hierdoor is het voor velen onmogelijk de verkiezingsresultaten te vertrouwen, stelt Trump gesteund door zijn achterban.

De Amerikaanse grondwet houdt hier rekening mee en laat het laatste woord over de presidentsverkiezingen aan de staten over. Wel is het de traditie dat staten hun steun geven aan wie de meerderheid van de stemmen gewonnen heeft. Het is echter ook de traditie dat de presidentsverkiezingen zonder massale fraude (beschuldigingen) plaatsvinden.

Bekijk ook:

Persconferentie Donald Trump in het Witte Huis

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)