VIDEO: Amerikaanse luchtmacht heeft nieuwe B61-12 nucleaire zwaartekrachtbom met F-35A getest

Moment dat de bom de F-35 verlaat. Screenshot video

De Amerikaanse luchtmacht heeft, in samenwerking met Sandia National Laboratories, met succes een reeks tests voltooid waarbij de nieuwe B61-12 nucleaire zwaartekrachtbom in de F-35A Joint Strike Fighter was geïntegreerd.

Hoewel de test al op 25 augustus plaatsvond op de Tonopah Test Range op de Nevada Test and Training Range, werd de video van de test pas op maandag vrijgegeven.

De zeldzame videobeelden tonen hoe een inerte versie van de bom op een hoogte van ongeveer 3200 meter uit het interne bommenruim van de stealth-jager wordt vrijgelaten, terwijl de straaljager sneller vliegt dan het geluid. De bom, die niet-nucleaire en nep-nucleaire componenten bevatte, trof 42 seconden later de woestijnbodem van het aangewezen doelgebied.

“We hebben met succes deze historische, allereerste F-35A-vliegtest ooit uitgevoerd bij de Tonopah Test Range binnen de gespecificeerde leveringscriteria”, aldus Brian Adkins een manager bij Sandia’s B61-12 Systems Team.

De B61-12 is de nieuwste variant van de B61-familie van in de lucht gelanceerde nucleaire zwaartekrachtbommen, die sinds 1968 operationeel zijn bij het Amerikaanse leger.

De nieuwe variant is bedoeld om de nucleaire capaciteiten van de Amerikaanse luchtmacht en geallieerde landen te verbeteren en kan worden gelanceerd door vliegtuigen zoals de B-2A, F-15E, F-16C / D, F-16 MLU, PA-200, F-35 en B-21.

Met een lengte van 3,65 meter en met een gewicht van ongeveer 374 kg past de bom in de interne wapenruimte van F-35, wat betekent dat de F-35 zijn stealth-capaciteiten niet hoeft op te offeren.

De test maakte deel uit van een reeks B61-12-demonstraties met volledige wapensystemen, waaronder ook de F-15E Strike Eagle-straaljager in maart en de B-2 Spirit-bommenwerper in juli. De augustus-test was de eerste demonstratie van de bom vanuit een intern bommenruim op een straaljager en de eerste release van de B61-12 met snelheden van Mach 1 of hoger.

“Dit was de eerste test waarbij alle systemen werden getest, inclusief mechanische, elektrische, communicatie en vrijgave tussen de B61-12 en de F-35A”, zei Steven Samuels, in een verklaring.

“We tonen de grotere compatibiliteit en bredere veelzijdigheid van de B61-12 voor de nucleaire afschrikking van het land.” Volgens Samuels is de laatste test “een cruciaal onderdeel” van zowel de F-35A- als de B61-12-programma’s.

“Aan boord van de nieuwste jager vormt de B61-12 een sterk onderdeel van de algemene strategie voor nucleaire afschrikking voor ons land en onze bondgenoten”, zei hij.

In tegenstelling tot de F-15, die de B61-12 extern en zonder stealth-capaciteit zou vervoeren of de B-2 die met subsonische snelheden vliegt, kan de F-35 de bom intern en met supersonische snelheden vervoeren terwijl hij in volledige stealth-modus is.

De release van de zeldzame video komt dagen nadat twee Amerikaanse B-52H Stratofortresses een “korte termijn, lange-afstandsmissie” hebben gevlogen van de 5e Bomvleugel op Minot Air Force Base naar het Midden-Oosten.

Volgens een persbericht van US Central Command was de missie “om agressie af te schrikken en Amerikaanse partners en bondgenoten gerust te stellen”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!