Arabische IDF soldaat probeert jonge Arabieren over te halen in dienst te gaan

Ali M. Foto IDF woordvoerders eenheid

Het aantal Arabische IDF soldaten bereikte in 2020 een hoogtepunt. Een van deze Israëlische Arabieren is Ali M. die in het 50ste Battalion dient: “In het begin was het een beetje moeilijk voor mijn familie om het te accepteren maar nu zijn ze trots”. In gesprekken met jongens uit zijn gemeenschap probeert hij hen te overtuigen om ook in het leger te gaan: “Het is leuk en goed en je kunt je gezin er goed van onderhouden”, aldus Ali.

Iets meer dan een jaar geleden ging de droom van sergeant Ali in vervulling toen hij zich als eerste van zijn familie aanmeldde bij de IDF.

Ali studeerde vechtsporten, deed mee aan wedstrijden in het hele land en werd zelfs gekroond tot Israëlisch kampioen. De kennismakingen en ontmoetingen met Israëlische jongeren tijdens wedstrijden en gedurende de tijd dat hij in een restaurant werkte om wat bij te verdienen, versterkte zijn verlangen om zich bij de IDF aan te melden.

Het volgen van het nieuws en berichten die hij op Facebook zag, versterkten zijn verlangen om dienst te nemen nog meer. “Ik wilde me aanmelden omdat ik deel uitmaak van de staat Israël die mij, mijn medeburgers en ook mijn familie, wil beschermen”, zei Alie tegen de Hebreeuwse krant Yedioth.

“In het begin was het moeilijk voor mijn familie om het te accepteren, maar nu zijn er aangewend en zelfs trots op wat ik doen, maar omdat niet iedereen in de kleine Arabische stad waar ik woon, het weet, verwissel ik mijn legerkleding voor burgerkleding zodra ik thuis ben”, aldus Ali.

Ali was erg gefocust op waar hij wilde dienen: het 50ste bataljon van de Nahal Brigade en zo gebeurde het ook, en dient Ali in dit bataljon waar ook orthodox Joodse soldaten deel van uitmaken.

“Ze zijn als broers van me, het zijn geweldige mensen en we zijn vrienden voor het leven geworden”, zegt Ali.

Uiteindelijk kon Ali dienen in Hebron, een van de meest gevoelige plekken in Judea en Samaria. Het feit echter dat hij Arabisch spreekt is in zijn voordeel geweest.

Omdat ik begrijp wat de Palestijnen zeggen, kon ik mijn medesoldaten daarmee helpen en heb ik ze zelfs een beetje Arabisch geleerd.

Tijdens operaties werd Ali vaak bij de leidinggevende officier geplaatst en ook hielp zijn Arabisch bij het vinden van wapenopslagplaatsen omdat er tijdens de verhoren van verdachte Palestijnen geen taal barrière was.

In gesprekken met Arabische jongeren spoort hij hen aan om ook bij de IDF dienst te nemen, “niet omdat het alleen maar leuk en goed is, maar ook omdat je daardoor voor je gezin en ouders kunt zorgen”, aldus Ali.

Momenteel volgt hij een Krav Maga-instructeursopleiding aan het Wingate Institute vlakbij Netanya, aan het einde daarvan hij zal terugkeren naar het bataljon om zijn kameraden te instrueren.

“Ik geloof dat ik voorlopig permanent in het leger zal blijven, over een aantal jaren kan ik Krav Maga lessen gaan geven aan sportscholen”. Dit alles is mogelijk doordat ik van de IDF de kans kreeg om mij te bekwamen in deze vechtsport”, aldus Ali. “Dat ik soldaat ben heeft een grote betekenis voor mij.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)