‘Europa en het monster dat Hezbollah heet’ – Analyse door Brigitte Wielheesen

Hezbollah leider Nasrallah. Screenshot YouTube

Het buitenlands beleid van de Europese Unie (EU) en het mandaat van Unifil zijn niet in overeenstemming de Libanese realiteit. De door Iran gesteunde terreurgroep Hezbollah buit Libanon uit voor zijn eigen doeleinden.

De terroristische organisatie heeft de regio decennia lang politiek, economisch en gewelddadig geteisterd. De politieke impact van de sjiitische militie is verwoestend voor Libanon. Zie ook: https://www.joods.nl/2021/01/hezbollah-de-ongrijpbare-lange-arm-van-iran-analyse-door-brigitte-wielheesen/ 

Syrië kampt met een toename van Hezbollah strijders, die het land gebruiken als smokkelroute en aanvalspositie richting Israël. De Europese Unie zal een andere koers moeten varen, wil zij de stabiliteit in de regio herstellen. 

Hezbollah schendt het mandaat van de Verenigde Naties (VN), terwijl de organisatie doorgaat met wapensmokkel via Syrië met Iran en het graven van tunnels langs de Israëlische grens. De VN-Veiligheidsraad heeft geconstateerd dat Unifil systematisch geen toegang krijgt om locaties te onderzoeken die van belang zijn voor Unifil-operaties. Met versterking van het mandaat van Unifil zou zij effectiever kunnen worden ingezet tegen de invloed van Hezbollah en daarmee ook van Iran op de regio. Koersverandering van de EU is hiervoor essentieel. Hoewel sommige Europese landen (Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Litouwen en Slovenië) de volledige omvang van het terreurbewind hebben erkend en Hezbollah in zijn geheel hebben verboden, blijft het officiële standpunt van de EU nog steeds vasthouden aan de onjuiste veronderstelling dat er echt een onderscheid bestaat tussen de politieke en militaire vleugels van Hezbollah. 

Hezbollah maakt geen onderscheid tussen vleugels en elk onderdeel van de organisatie, de sociale, politieke en militaire structuren zijn integrale onderdelen van de terreurgroep en maken het functioneren ervan mogelijk. Een dergelijk onderscheid wordt zelfs door Hezbollah’s eigen leiderschap verworpen.

Belang concrete actie EU
In de jaren tachtig was Hezbollah (als instrument van Teheran) verantwoordelijk voor grote terroristische aanslagen tegen Europese landen, met name Frankrijk, dat Irak actief steunde tijdens zijn oorlog tegen Iran. Dit omvatte met name de dodelijke aanvallen op Franse soldaten in Libanon in 1983 (58 doden) en 1986 (4 doden), een aantal ontvoeringen van Europese burgers in Libanon en een bombardement campagne in Frankrijk in 1986.

Sinds 1992 heeft Hezbollah zich geankerd in het politieke Libanon. Wanbeheer door de regering en jaren van trage groei hebben dit land opgezadeld met een van ‘s werelds hoogste schuldenlast van de overheid, een economische situatie die wordt verergerd door de recente explosie in Beiroet. Het is ook van vitaal belang dat individuele EU-staten hun eigen concrete actie ondernemen tegen de terroristen van Hezbollah. Mocht Hezbollah blijven groeien, dan wordt gevreesd dat Libanon uiteindelijk iets zal worden waar Iran al lang naar verlangt; Een bedreiging voor de westerse waarden en een voorwaartse basis voor Iran aan de Middellandse Zee. 

Het is ook in het eigen belang van Europa om Hezbollah in zijn geheel als terroristische groep te identificeren. Daarmee steunt ze niet alleen Libanon maar ook de veiligheid van Europese ingezetenen en de Europese democratische waarden door Hezbollah ’s aanwezigheid op Europees grondgebied verbieden. Daar Hezbollah ‘de lange arm van Iran’  van het Shia regime is, zullen hiermee ook Iraanse activiteiten gereduceerd worden. We weten van het krachtige spionage- en moord netwerk van het Iraanse regime in Europa. Hezbollah heeft vaker met Iran buiten het Midden-Oosten samengewerkt, terreuraanslagen gepleegd in Europa, Azië en Latijns-Amerika en zelfs zijn agenten ingezet om te vechten in de Bosnische oorlog in het begin van de jaren negentig. 

Het totale aantal Hezbollah-agenten in Europa is onduidelijk. De Duitse inlichtingendienst BND vastgesteld dat de actieve Hezbollah-agenten in Duitsland alleen al in 2018 zijn toegenomen tot meer dan duizend personen met een verder netwerk van meer dan 40.000 aanhangers. Nadat het Duitse parlement in april 2020 Hezbollah in zijn geheel als terroristische organisatie heeft bestempeld, kon in de maand erop de politie in een aantal Duitse steden Hezbollah leden arresteren.  In 2018 drongen 60 Europese wetgevers er bij de EU op aan om de hele organisatie op de zwarte lijst te zetten. Dit zou de wet met de feiten verzoenen, waardoor vervolging  van Hezbollah-leden vergemakkelijkt wordt. Zolang de EU haar koers niet bijstelt zal Hezbollah en hiermee ook Iran haar macht in Europa versterken. 

Waarschuwing Europol intensivering activiteiten in Europa
Europol waarschuwt voor geïntensiveerde criminele activiteiten van Hezbollah handel in diamanten en drugs om wapens en raketten te financieren. Tussen Afrika en Europa heeft Hezbollah zijn Libanese emigratie verbindingen gebruikt om een ​​niche te verwerven in de illegale diamanthandel, evenals grote wapensmokkel operaties in heel Afrika. Twee met Hezbollah verbonden Libanese zakenlieden die in 2019 door de VS waren aangeklaagd vanwege hun rol in de illegale handel in diamanten zouden ook kunstwerken van Warhol en Picasso te verhandelen voor witwas doeleinden. 

In het afgelopen decennium hebben een aantal arrestaties getuigd van de groeiende omvang van de criminele activiteiten van Hezbollah in Europa, meestal in verband met het witwassen van geld, mensenhandel en wapenaankopen. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat het samenstellen van slapende cellen een consistent onderdeel is geweest van de modus operandi van Hezbollah o.l.v. of in samenwerking met Iran met voorbeelden in Nederland, Frankrijk en Denemarken. Hezbollah heeft een uitgebreide infrastructuur opgezet voor terreur activiteiten op Europese bodem. 

Activiteitenoverzicht 2012-2020
In 2012 was Hezbollah verantwoordelijk voor het bombardement op een bus met Israëlische toeristen op de luchthaven van Burgas in Bulgarije waarbij zes personen om het leven kwamen, evenals de dader met een dubbele Libanees-Franse nationaliteit. 

In 2013 werden twee Libanese passagiers op een luchthaven van Brussel betrapt met bijna 770.000 euro in hun bezit. Europol vermoedde dat een deel van dit geld bestemd was voor Hezbollah. Ook viel Duitsland in 2013 de kantoren van het Orphan Children Project Lebanon in Essen binnen en beschuldigde de groep ervan als een Hezbollah fondsenwervende organisatie. 

In 2015 werd Hezbollah-wapenverkoper Ali Fayyad vastgehouden in Tsjechië en later naar Libanon verdreven na de verdwijning van vijf Tsjechische burgers. In hetzelfde jaar arresteerde Cyprus Hussam Bassam Adbdullah met dubbel Libanees-Canadees staatsburgerschap en een vervalste Britse identiteit voor de opslag van 8,2 ton ammoniumnitraat voor explosieven. Hij gaf toegaf dat hij terreuraanslagen tegen Israëlische en Joodse doelen had beraamd. In 2019 werd bekend dat deze opslag deel uitmaakte van een massale campagne van aanslagen in heel Europa. Eveneens in 2015 werd een Frans-Libanees onderdaan, Iman Kobeissi, gearresteerd in Parijs en aangeklaagd wegens het witwassen van geld, het verhandelen van vuurwapens zonder vergunning, samenzwering voor het witwassen van drugsgeld en voor het regelen van de verkoop van duizenden vuurwapens, inclusief militaire aanvalsgeweren, machinegeweren en sluipschuttersgeweren. 

In 2016 werden tijdens een grote internationale Operatie Cedar zestien Hezbollah-agenten gearresteerd in Frankrijk, Italië, België en Duitsland, wederom voor deelname aan een wereldwijd netwerk van drugshandel en het witwassen van geld om de wapenaankopen van de organisatie te helpen financieren. In 2016 werd de in Colombia gevestigde Hezbollah-medewerker Mohammad Ammar in de Verenigde Staten gearresteerd wegens het witwassen van verdovende middelen uit of via verschillende landen, waaronder Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

In juni 2020 nam de Italiaanse politie 14 ton amfetaminepillen met een geschatte waarde van ongeveer € 1 miljard in de haven van Salerno in beslag. De drugs komen uit een district in Syrië dat onder controle staat van de regering van president Bashir-al Assad en bekend staat als het ‘Hezbollah-smokkelcentrum’.

Bovenstaande voorbeelden zijn een klein onderdeel van alle activiteiten in Europa. Het uitblijven van een gemeenschappelijke Europese reactie op grote gebeurtenissen zoals die in onder meer Bulgarije en in de Tsjechische Republiek worden door Hezbollah gezien als zwakte van de EU.  

Europese zwakte
Door deze Europese zwakte gaat het niet alleen meer om de bovengenoemde voorbeelden van terrorisme, het verhandelen van diamanten en drugs, het witwassen van geld via de handel in tweedehandse auto’s. Kapitaal wordt via het banksysteem maar ook via fysiek transport van contanten via de commerciële luchtvaart naar Libanon gestuurd. Hezbollah werft fondsen in lokale sociale instellingen zoals gemeenschapscentra, moskeeën en liefdadigheidsorganisaties in Europa. Libanese bedrijven zoals Stars Group Holding functioneren als belangrijke Hezbollah-inkoopnetwerken om bijvoorbeeld drones aan te schaffen. Hezbollah-financier Mohammad Ibrahim Bazzi had Hezbollah miljoenen dollars verstrekt vanuit bedrijven die hij onder meer in België exploiteert bijvoorbeeld Global Trading Group NV, een Belgisch conglomeraat op het gebied van energiediensten. De aanhangers van Hezbollah zijn publiekelijk zichtbaar tijdens de ‘Al Quds’-protesten waarin wordt opgeroepen tot de vernietiging van Israël, die jaarlijks worden gehouden in de grote Europese hoofdsteden, van Berlijn tot Parijs. 

Beslissingen in de 27 landen tellende Europese Unie gaan langzaam door een bureaucratisch labyrint, vooral bij diplomatiek gevoelige kwesties. Maar het huidige debat wijkt af van de traditionele Europese onwil om de confrontatie aan te gaan met een militante groep die een krachtpatser is in de regering en in de straten van Libanon. Als er niets verandert, kan Iran meer moorden plegen op Europese bodem, Hezbollah meer terroristische aanslagen uitvoeren, zal de instabiliteit in Syrië door de aanwezigheid van Hezbollah verergeren en zal het economisch zwakke Libanon een sjiitische staat worden.

Brigitte Wielheesen is journalist, politicoloog en gespecialiseerd in Internationale Betrekkingen en Contraterrorisme. Director Strategy and Public Affairs (SPAI)

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)