Ondanks minder terreuraanslagen was 2020 een druk jaar voor de IDF

Soldaten van het Home Front Command delen voedselpakketten uit. Foto IDF woordvoerders eenheid

Ondanks dat er sprake was van minder terreuraanslagen was 2020 een druk jaar voor de IDF, niet alleen door de coronapandemie waardoor met name het Home Front Command en medische IDF eenheden bergen werk hebben verzet maar ook Hamas en aan hen gerelateerde terreurgroepen hielden de IDF bezig.

Zo werden er in 2020 176 raketten vanuit Gaza richting zuid-Israël geschoten waarvan er 90 in open terrein terechtkwamen.

Van de raketten die richting bewoond gebied werden afgevuurd zijn 80 raketten onderschept door Iron Dome, zo’n 93 %.

Aan de grens met Gaza. Foto IDF woordvoerders eenheid

Er werd 38 keer geprobeerd de grens tussen Gaza en Israël over te steken en er werd 1 terreurtunnel gevonden die in Israël uitkwam.

Als represailles voor de aanvallen vanuit Gaza werden in totaal 300 terreur gerelateerde doelen in Gaza geraakt.

Aan de noordgrens van Israël probeerde Hezbollah tweemaal IDF soldaten aan te vallen, beide pogingen werden voorkomen.

IDF maakte bekend waar Hezbollah in bewoonde wijken in Beirut raketten heeft opgeslagen. Foto IDF woordvoerders eenheid

De IDF verijdelde 10 pogingen om het veiligheidshek van Libanon naar Israël over te steken en werden er 50 aanvallen op doelen in Syrië uitgevoerd. Voornamelijk doelen toebehorend aan Iran of aan Iran gelieerde groeperingen.

De luchtmacht van Israël was ook druk, zo werden er 1400 missies in gevechtsformatie gevlogen en kwamen helikopters 400 keer in actie. Waaronder 125 keer voor het redden van mensen en het evacueren van gewonden. Er werden 1000 transportvluchten uitgevoerd.

Drones van de IDF maakten 35.000 vlieguren. De Israëlische luchtmacht deed tien keer mee aan oefeningen in zowel Israël als in het buitenland.

Een van de tien IAF oefeningen. <em>Foto IDF woordvoerders eenheid</em>

De langste vlucht die de luchtmacht maakte was naar India om medische voorraden af te leveren.

De Israëlische marine maakte in totaal 97.336 vaaruren, waarvan het schip dat met raketten is uitgerust 12.356 uur voor zijn rekening nam.

Marine schip met Iron Dome aan boord. <em>Foto IDF woordvoerders eenheid</em>

Het personeel van het Home Front Command heeft met ongeveer 52 personeelseenheden de verschillende ziekenhuizen in Israël geholpen. Er werd een noodhospitaal in de parkeergarage van het Rambam ziekenhuis in Haifa opgezet en het militaire callcenter handelde 1.400.000 coronavirus gerelateerde telefoontjes af.

Home Front Soldaten delen coronavirus folders uit in Arabische steden en dorpen. <em>Foto IDF woordvoerders eenheid</em>

Via het door het Home Front Command opgerichte noodportaal werden 7.700.000 vragen gesteld en beantwoord.

Ter afsluiting, vegetarische en veganistische soldaten hadden een prima jaar waarbij de IDF ze voorzag van 1875 niet-leren schoenen en 2000 niet-wollen baretten. Er werd in de IDF in 2020 zo’n 50 ton tofu gegeten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)