Antilichamen van kamelen kunnen helpen bij bestrijding prostaatkanker

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Antilichamen van vrouwelijke kamelen kunnen prostaatkanker helpen bestrijden zonder de normale cellen te beschadigen, zo blijkt uit een recent Israëlisch onderzoek.

De studie, geleid door prof. Niv Papo en promovendus Lior Rosenfeld van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev, slaagde erin om nanobodies in vrouwelijke kamelen te identificeren. Deze binden zich aan receptoren die tot overexpressie komen in prostaatkankertumoren en die kunnen worden geconjugeerd aan een cytotoxisch medicijn, waardoor het medicijn aan de cel kan worden afgegeven, schrijft ISRAEL21C.

Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in de Journal of Medicinal Chemistry.

“We wilden iets nieuws doen met een nieuw molecuul dat onconventioneel is”, legt Papo uit. “Historisch gezien maakt immunotherapie gebruik van antilichamen. Dit zijn hele grote moleculen die in het lichaam worden geïnjecteerd. Ze vinden hun weg naar de kankercellen en beschadigen ze.”

Papo en Rosenfeld besloten nanobodies te gebruiken, die slechts 10 procent zo groot zijn als gewone antilichamen. Deze komen in haaien en kamelen voor. Omdat de universiteit in Beersheba in de Negev-woestijn is gevestigd, kozen ze voor kamelen.

“Vier maanden lang hebben een vrouwtjeskameel geïnjecteerd met de receptor die zich op de kankercellen bevindt ”, legt hij uit.

De injectie van deze receptoren – prostaatspecifieke membraanantigeen (PSMA) -enzymen – leidde tot de vorming van antilichamen in het lichaam van de kameel, waaruit de onderzoekers de vier nanobodies haalden die zich het beste aan de receptoren bonden.

De onderzoekers hechtten vervolgens medicijnen aan de nanobodies die direct de weg naar de kankercellen wisten te leiden, wat betekent dat er maar een kleine hoeveelheid medicijnen hoeft te worden gebruikt en dat andere cellen daarbij geen schade oplopen.

De preklinische onderzoeken werden uitgevoerd op muizen en vertoonden remming van de tumorgroei. De onderzoekers hebben nu contact met een Amerikaans bedrijf over klinische onderzoeken. Ze zijn ook van plan andere vrouwelijke kameel-nanobodies te identificeren die op een vergelijkbare manier kunnen worden gebruikt om andere soorten kanker te behandelen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)