Hoger aantal coronabesmettingen en sterfgevallen in individualistische landen

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Waarom worden sommige landen harder door de coronapandemie getroffen dan andere? Onderzoekers van IDC Herzliya en de Universiteit van Yale zeggen dat de gebruikelijke antwoorden, zoals demografie (bevolking, leeftijd) of gezondheidsbeleid (quarantaines en lockdowns), niet het hele verhaal vertellen en dat culturele verschillen tussen landen niet kunnen worden genegeerd.

Yossi Maaravi, vice-decaan aan de Adelson School of Entrepreneurship bij IDC Herzliya, en Aharon Levy, onderzoeker bij de afdeling psychologie aan de Graduate School of Arts and Sciences van Yale, analyseerden gegevens uit 69 landen die ongeveer 75% van de wereldbevolking vertegenwoordigen.

Hun conclusie: hoe individualistischer een land, des te meer coronavirusbesmettingen en sterfgevallen het had. Burgers in meer individualistische samenlevingen waren ook minder geneigd zich te houden aan maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen.

Daarentegen hadden meer collectivistische landen minder coronagevallen en een lager dodental.

De analyse helpt verklaren wat op grote schaal mondjesmaat is gerapporteerd – dat landen in Azië zoals Thailand, Singapore en Zuid-Korea, die van oudsher minder individualistisch zijn, het tijdens de pandemie veel beter hebben gedaan dan landen waar de bevolking individualistischer is zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en België.

De studie, die gepubliceerd is in het nummer van Frontiers in Public Health van februari 2021, is gebaseerd op gegevens die werden verzameld tijdens de eerste fase van de coronapandemie in april 2020. De onderzoekers hebben sindsdien een tweede analyse gedaan en vergelijkbare correlaties gevonden.

De resultaten verrasten Maaravi en Levy tot op zekere hoogte, zeiden ze tegen ISRAEL21C.

Leiders moeten bij het formuleren van beleid rekening houden met de unieke cultuur van elk land en zijn inwoners“, benadrukken Maaravi en Levy. “Leiders in collectivistische landen moeten deze percepties benadrukken. Terwijl in landen waar individualisme diep geworteld is in de lokale cultuur, het beter is om de waarde van het individu te benadrukken in plaats van hun bijdrage aan het geheel.”

Als het bijvoorbeeld gaat om mensen die het coronavaccin niet willen nemen, kunnen boodschappen over verantwoordelijkheid jegens de gemeenschap effectiever zijn binnen collectivistische gemeenschappen. Binnen individualistische samenlevingen zijn zelfbeschermingsboodschappen effectiever.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)