IDF wil aantal vrouwelijke topofficieren met 50% verhogen

Brigade Generaal Ariella Lazrovitch ontvangt haar rang van toenmalig IDF-stafchef Gadi Eisenkot als economisch hoofdadviseur voor het leger op 27 juli 2017. Foto IDF woordvoerds ereenheid

De opperbevelhebber van de IDF, Aviv Kohavi, heeft bekend gemaakt dat hij een plan zal indienen om het aantal hogere vrouwelijke officieren in de komende vijf jaar met 50 procent te laten stijgen. Deze aankondiging komt nadat bekend werd dat het aantal hoge vrouwelijke officieren de afgelopen jaren was gedaald.

In de twee jaar dat Aviv Kohavi opperbevelhebber is van het Israëlische leger heeft hij geen vrouwen gepromoveerd tot de rang van generaal-majoor. Slechts één vrouw werd voorgedragen om te dienen als de chief intelligence officer van het Centrale Commando en werd gepromoveerd tot de rang van brigadegeneraal. Volgens een recente peiling van Haaretz waren zaten onder de bijna 200 officieren die onder Kohavi tot kolonel zijn gepromoveerd, slechts 19 vrouwen.

Momenteel zijn er geen hoge vrouwelijke generaals in de IDF, ook niet sinds 2014, toen de enige tot dusverre generaal-majoor (res.) Orna Barbivai, zich terugtrok uit het leger. Er zijn slechts zes vrouwelijke brigadegeneraals, van wie sommigen hun rang niet officieel hebben ontvangen, maar, om bureaucratische redenen, ze alleen ceremonieel mogen dragen, omdat hun posities dit vereisen.

“We moeten maatregelen nemen om het aantal vrouwelijke senior officieren in de komende vijf jaar met 50% te verhogen en om het aantal vrouwen in technologie- en cyberfuncties te vergroten”, zei Kohavi.

Hoewel de vooruitgang van vrouwen in de hogere rangen van het leger de afgelopen jaren is achtergebleven, is er een groeiende trend dat vrouwen dienen in gevechtseenheden en in andere rollen die voorheen door mannen werden bekleed.

De toename van het aantal vrouwen in gevechtseenheden, een stijging van 250% in de afgelopen zes jaar, is niet zonder kritiek geweest, aangezien conservatieve stemmen in Israël het leger ervan beschuldigen de nationale veiligheid in gevaar te brengen door de normen te verlagen om vrouwen op te nemen.

De IDF heeft die aantijgingen van de hand gewezen door te zeggen dat vrouwen in die gevechtsrollen dienen omdat ze daarin nodig zijn, niet vanwege een liberale agenda.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)