Israëlische onderzoekers: aspirine verlaagt kans op besmetting met COVID-19

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Volgens een observationele epidemiologische studie uit Israël, die is gepubliceerd in The FEBS Journal, hebben gezonde mensen die regelmatig aspirine slikken 29% minder kans besmet te raken met het coronavirus in vergelijking met met mensen die geen aspirine gebruiken.

Onderzoekers van het ziekenfonds Leumit Health Services, Bar-Ilan University en het Barzilai Medical Center analyseerden gegevens van 10.477 leden van het Leumit ziekenfonds die van 1 februari 2020 tot 30 juni 2020 op het coronavirus waren getest.

Het is bekend dat aspirine op grote schaal werd gebruikt tijdens de Spaanse grieppandemie in 1918, enkele decennia voordat de werking ervan tegen RNA-virussen werd begrepen, meldt ISRAEL21C.

De onderzoekers waren ook op de hoogte van onderzoeken die aantonen dat aspirine het immuunsysteem kan helpen bij het bestrijden van bepaalde virale infecties.

In het peer-reviewed onderzoek ontdekten ze dat in een steekproef van Israëlische PCR-tests, patiënten die kleine doses aspirine slikten (75mg), 29 procent minder kans hadden om positief te testen. Ze verwezen naar 10.477 resultaten met medische dossiers over welke preventieve medicijnen patiënten gebruiken.

“De huidige studie trachtte een beter begrip te krijgen van de potentiële gunstige effecten van aspirine bij het helpen van het menselijke immuunsysteem om Covid-19 te bestrijden”, zei Dr. Milana Frenkel-Morgenstern van de Azrieli Faculteit der Geneeskunde van de Bar-Ilan University.

Afgezien van de lagere kans op besmetting bij aspirine gebruikers, toonden de gegevens ook aan dat de conversietijd van SARS-CoV-2 PCR-testresultaten van positief naar negatief bij aspirine-gebruikende Covid-positieve patiënten significant korter was, en de ziekteduur was twee tot drie dagen korter, afhankelijk van de reeds bestaande aandoeningen van de patiënten.

Hoofdonderzoeker Dr. Eugene Merzon, van Leumit Health Services, benadrukt het belang van het herhalen van de onderzoeksresultaten op grotere aantallen mensen, inclusief patiënten uit andere ziekenhuizen en landen, om de resultaten te verifiëren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)