Meer beperkingen in Israël opgeheven, mondkapje mogelijk in april niet meer nodig

Carmel merkt tel Aviv. Screenshot YouTube

Door de daling van het aantal dagelijkse besmettingen en nog belangrijker het R-cijfer, worden de komende dagen en weken meer beperkingen in Israël opgeheven. Ook komen er sneltesten voor niet-gevaccineerden bij winkels, restaurants en culturele instellingen.

Maandagochtend maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat er zondag 55.225 mensen op het COVID-19 waren getest waarvan slechts 1.339 (2,4%) positief bleek te zijn. Er liggen 622 coronapatiënten in kritieke toestand in ziekenhuizen over het hele land, waarvan er 211 zijn aangesloten op beademingsapparaten.

Nu het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen met het COVID-10 virus daalt en nog belangrijker het R-cijfer wat op zondag op 0,76 stond, heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt dat er meer restricties worden opgeheven.

Zo zal het mogelijk zijn tijdens Pesach met 20 mensen de Seideravond te vieren en zullen er geen extra beperkingen tijdens het Pesach feest zijn. Ook wordt het verplicht buitenshuis dragen van een mondkapje mogelijk vanaf april opgeheven. Er wordt overwogen meer toeschouwers bij evenementen en sportwedstrijden aanwezig te laten zijn en meer internationale vluchten toe te staan.

Daarnaast begint op 21 maart een proef waarbij mensen die niet zijn gevaccineerd, bij winkels, restaurants en culturele instellingen een sneltest kunnen doen.

Deze nieuwe snel test geeft binnen 15 minuten uitsluitsel, waarna men bij een negatief resultaat dezelfde mogelijkheden heeft als houders van een “groen paspoort”.

Kinderen onder de 16 jaar kunnen vooralsnog geen gebruik hiervan maken.

In zijn verklaring zondag zei het ministerie van Volksgezondheid: “Toegang tot Groen Paspoort activiteiten zal worden toegestaan ​​voor gevaccineerden, degenen die hersteld zijn van het virus en iedereen die negatief getest wordt met een sneltest die alleen ter plaatse kan worden afgenomen.”

Tevens maakte het ministerie bekend dat mogelijk al vanaf zondag 21 maart nachtclubs en bars voor zullen open gaan voor houders van een Groene Paspoort, mensen die middels een sneltest ter plaatse negatief worden getest op het coronavirus en iedereen die hersteld is van COVID-19.

Ook is bepaald dat Israëliërs nu vanaf ieder land naar Israël kunnen terugkeren. Er zal o.a. ook weer van en naar Amsterdam worden gevlogen.

Israël had op zondagavond 27.974 mensen die actief met het virus besmet zijn, het laagste cijfer in maanden.

Het dodental heeft echter de grens van 6.000 overschreden en stond zondagavond op 6.018.

De vaccinatiecampagne in Israël, waar ongeveer 9.3 miljoen mensen wonen, heeft tot dusver bereikt om ruim 5,1 miljoen burgers van ten minste één dosis van het COVID-19 vaccin te voorzien. Ruim 4,1 miljoen inwoners hebben ook de tweede vaccinatie gekregen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)