Productie in Israël gestart van coronavirus dodende neusspray

Neusspray. Foto Sanotize

Na tussentijdse goedkeuring van het ministerie van Volksgezondheid is in een fabriek in Ness Ziona bij Tel Aviv de productie gestart van een neusspray die 99,9% van alle coronavirus-deeltjes doodt.

De uitvinder hiervan, Dr. Gilly Regev, een in Israël opgegroeide biochemicus die medeoprichter is van het bedrijf SaNOtize en de spray in Canada ontwikkelde, vertelde The Times of Israel dat “de spray een groot deel van de coronavirus besmettingen in de wereld had kunnen voorkomen.

Ze voegde hier aan toe te hopen dat “deze neusspray, die de naam Enovid heeft gekregen, nu vele levens zal redden van mensen in landen die wachten op het vaccin, omdat het betaalbaar is en kan worden gebruikt voor preventie, ter bescherming tegen elke respiratoire virale infectie.”

Ze benadrukte hierbij dat: “het een antiviraal middel bevat met een breed spectrum dat alle virussen doodt en ook alle varianten, zo is in het laboratorium gebleken”.

Regev noemde Enovid een “hand-desinfecterend equivalent voor de neus” en zei dat het een fysieke barrière creëert in de neusholtes om virussen te stoppen, samen met een “chemische barrière” van stikstofmonoxide, dat bekend staat om zijn antimicrobiële eigenschappen. 

Dr. Gilly Regev. Foto via SaNoTize

Ze zei: “Theoretisch hadden we het een jaar geleden kunnen verspreiden, maar we moesten onderhandelen over goedkeuring door de regelgevende instanties. Dat is de grootste frustratie, dat we een jaar lang 24/7 hebben geprobeerd om het op de markt te brengen en het veel levens had kunnen redden.”

Israël wordt het eerste land waar de spray wordt verkocht doordat het ministerie van Volksgezondheid tussentijdse goedkeuring heeft gegeven voor de verkoop ervan als een medisch hulpmiddel dat geschikt is voor mensen van 12 jaar en ouder, wat betekent dat het kan worden gebruikt door velen die nog niet zijn goedgekeurd voor het coronavaccin.

Inmiddels is het ook goedgekeurd voor verkoop in Nieuw-Zeeland en goedkeuring wordt aangevraagd in andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk.

Regev zei dat de fabriek in Ness Ziona bij Tel Aviv eraan werkt om tegen mei 200.000 tot 500.000 flessen per maand te produceren. “Hierna hopen we een capaciteit van een miljoen flessen per maand te halen”, zei de aan de Hebreeuwse Universiteit afgestudeerde Regev, eraan toevoegend: “Ik hoop dat dit product trots en banen zal brengen in Israël.”

Vorige week maakten SaNOtize en Ashford en St Peter’s Hospitals NHS Foundation Trust in Surrey, VK, de resultaten bekend van klinische onderzoeken die erop wezen dat de spray de overdracht van COVID-19 zou kunnen voorkomen, het verloop ervan zou kunnen verkorten en de ernst van de symptomen en schade bij patiënten die al besmet zijn zou kunnen verminderen. Het onderzoek is ter beoordeling en publicatie voorgelegd aan een toonaangevend medisch tijdschrift.

De spray was volledig ontwikkeld tegen de tijd dat de pandemie toesloeg, omdat hij voornamelijk was uitgevonden om griep te bestrijden. Zijn innovatie is de doseringsprocedure voor stikstofmonoxide. “Het komt normaal gesproken in gasflessen en wordt normaal gesproken geleverd aan ziekenhuizen, maar we wilden een praktische manier om het als vloeibaar antimicrobieel middel af te leveren en hebben de afgelopen 12 jaar besteed aan het ontwikkelen hiervan”, aldus Regev.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)