De Dode-Zeerollen geven informatie prijs

Bewerkte printscreen van YouTube

Hoe bijzonder! Teksten die ruim 2000 jaar geleden zijn geschreven, geven nieuwe informatie prijs dankzij kunstmatige intelligentie in het jaar 2021. Deze week werd bekend dat de code van de schrijvers van de Dode-Zee rollen gekraakt is. Onderzoekers van de RUG hebben via een combinatie van bèta- en alfawetenschappen zicht gekregen op de individuen die de rollen hebben geschreven.

We tellen het jaar 2013. Het jaar waar een bijzondere tentoonstelling aan werd gekondigd door het Drents Museum in Assen. In totaal werden 16 rollen met fragmenten die nog niet eerder aan het publiek waren vertoond vrij gegeven. De bijzondere objecten afkomstig uit de oudheid namen je direct mee in die tijd. De redactie van Joods.nl is er natuurlijk geweest en onder de indruk uit het Museum vertrokken. Opvallend en wellicht leuk detail om te delen, was dat zelfs 2000 jaar na dato alleen al onder het publiek een discussie ontstond bij de tentoongestelde rollen.

Objectief of een subjectieve discussie?

Schrijvers van de boekrollen hebben geen handtekening achtergelaten of enig ander kenmerk. Wie en door hoeveel schrijvers manuscripten zijn geschreven, berust op een vermoeden. Heel specifieke kenmerken die ogen van onderzoekers kunnen herkennen, leveren alsnog geen hard bewijs op dat er sprake is van een enkele schrijver.

Daarom ging Mladen Popović, hoogleraar Oude Testament en het Antieke Jodendom de samenwerking aan met Lambert Schomaker, hoogleraar Computerwetenschappen en Kunstmatige Intellligentie aan de faculteit Science en Engineering.

Wilt u hier meer over lezen? Dan verwijzen wij u graag door naar dit artikel.

Advertentie (4)