Universiteit van Tel Aviv meldt doorbraak in strijd tegen hersenkanker

Ter illustratie röntgen foto’s hersenen. Screenshot YouTube

Baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv (TAU) kan leiden tot een belangrijke doorbraak in de strijd tegen hersenkanker, aldus een persbericht van de universiteit.

Bij de lancering van de studie wilden de onderzoekers begrijpen waarom de cellen van het immuunsysteem van de hersenen (genaamd microglia) de kanker niet remmen.

Om te beginnen identificeerden de onderzoekers een storing in het immuunsysteem van de hersenen, wat leidde tot versterking van de celdeling en verspreiding van Glioblastoma-kankercellen,

In de volgende fase van de studie waren de onderzoekers in staat om de afscheiding van een eiwit te remmen, waardoor het falen van het immuunsysteem werd geneutraliseerd, de normale activiteit werd hersteld en de verspreiding van deze ongeneeslijke kanker werd geblokkeerd.

“We wilden begrijpen waarom het immuunsysteem van de hersenen zijn werk niet doet, “zegt prof. Satchi-Fainaro, die in 2020 de Youdim, Bruno, Humboldt en Kadar Family Awards voor buitengewoon onderzoek won.”

Tot onze verbazing ontdekten we dat niet alleen de microglia-cellen niets doen om de kankercellen te stoppen, ze spelen ook een cruciale en negatieve rol door de deling, verspreiding en mobilisatie van glioblastoomcellen te versnellen.”

Omdat cellen met elkaar communiceren via eiwitten, controleerden de onderzoekers welke eiwitten worden afgescheiden wanneer de microglia-immuuncellen de Glioblastoma-cellen tegenkomen en vonden zes eiwitten die tot overexpressie worden gebracht.

In de volgende fase blokkeerden Prof.Satchi-Fainaro en haar team elk van de zes eiwitten in een poging om het eiwit te identificeren en te isoleren dat de kanker in staat stelt het immuunsysteem van de hersenen voor zijn eigen doeleinden te gebruiken. Uiteindelijk ontdekten ze dat een eiwit genaamd SELP verantwoordelijk is voor het verstoren van de functies van het immuunsysteem en het stimuleren van Glioblastoma-tumoren.

“SELP is een bekend eiwit dat normaal gesproken cellen helpt om in het lichaam te reizen – vooral witte bloedcellen en endotheelcellen die de binnenkant van bloedvaten bekleden”, legt prof. Satchi-Fainaro uit.

Na het remmen van SELP in preklinische Glioblastoma-modellen, ontdekten de onderzoekers dat de tumorcellen een langzamere delingssnelheid hadden, stopten met migreren en minder invasief waren. Deze resultaten werden behaald in diermodellen en in 3D-kankermodellen.

Professor Satchi-Fainaro hoopt dat het feit dat de behandeling die SELP remt, veilig is gebleken bij mensen, de weg zal effenen voor een relatief snelle goedkeuring van een klinische proef waarin de nieuwe behandeling voor glioblastoom wordt heropgebouwd.

“Helaas hebben Glioblastoma-patiënten onmiddellijk nieuwe behandelingen nodig. Onze behandeling kan de noodzakelijke doorbraak zijn in de strijd tegen de meest angstaanjagende kanker van allemaal.”

Het internationale onderzoeksteam werd geleid door professor Ronit Satchi-Fainaro, directeur van het Cancer Biology Research Center en het hoofd van het Cancer Research and Nanomedicine Laboratory aan de Sackler Faculteit der Geneeskunde van Tel Aviv University en de bevindingen zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

De nieuwe studie werd gefinancierd door het Israel Cancer Research Fund (ICRF), de European Research Council (ERC), de Morris Kahn Foundation, de Israel Cancer Association (ICA) en de Israel Science Foundation (ISF).

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!