1.600 jaar oude mozaïek in Yavne ontdekt

Het 1600 jaar oude mozaïek voordat het werd schoongemaakt. Foto Assaf Peretz/Israel Antiquities Authority

Tijdens opgravingen in Yavne, gelegen tussen Tel Aviv en Ashdod, is een 1.6oo jaar oude mozaïek vloer gevonden. Deze stamt uit het Byzantijnse tijdperk. Archeologen zeggen dat het ooit de vloer in een herenhuis van een welvarende familie moet zijn geweest.

In een verklaring van de Israël Antiquities Authority zeggen de archeologen Elie Haddad en dr. Hagit Torgë “dat ze in eerste instantie niet wisten dat de vloer veelkleurig was omdat hij gewoon wit leek vanwege een patina-coating”.

Foto Assaf Peretz/Israel Antiquities Authority

“We gingen er eigenlijk van uit dat het een eenvoudige witte mozaïekbestrating was. Maar toen we de zwarte vlekken zagen die rond het mozaïek waren gestippeld, gingen wij de witachtige patina verwijderen en kwam de veelkleurige vloer te voorschijn ”, aldus de experts in de verklaring.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Nadat we het mozaïek gingen schoonmaken met speciaal zuur zagen we tot onze verbazing dat langzaam een kleurrijk mozaïektapijt werd onthuld, versierd met geometrische motieven”

De archeologen zeiden dat het de eerste keer was dat vloeren van dit type werden ontdekt in Yavne. Het maakt mogelijk deel uit van een prachtig woongebouw in een welvarende buurt grenzend aan het industriegebied.

Nadat het ter plaatse volledig was gedocumenteerd, werd het mozaïek door de Israël Antiquities Authority verwijderd en zal het mozaïek een conserveringsbehandeling ondergaan.

Plek van de opgraving in Yavne. Foto Assaf Peretz/Israel Antiquities Authority

De mozaïekvloer zal binnenkort worden tentoongesteld in het culturele centrum van Yavne als onderdeel van een gezamenlijk initiatief van de gemeente Yavne, de Israël Antiquities Authority en de Israël Land Authority.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!