‘Notities van een thuisblijver’ een nieuwe column van Rob Fransman

Misschien maandenlang geen cafébezoek, geen bioscoopjes, geen golf, geen gezellig geouwehoer met mijn golfvrienden in het clubhuis, en – het allerergste – geen knuffels aan de jongste kleindochters. Hoewel dat laatste vast meer door mij dan door hen betreurd wordt.

Daar zitten we dan, met zijn allen, enorm in de puree. Zenuwachtig, doen we het wel goed? Wassen we onze handen wel genoeg, heb ik nou toch niet in mijn elleboog gehoest? Naar buiten mogen we nog wel. Hoe lang dat nog mogelijk is de vraag. Toch maar een stukje door het bos fietsen of een lekker end lopen. Profiteer zolang het kan! Wat zijn we gelukkig met het internet. Maar is dat wel zo? We kunnen niet zonder de media maar ik betrap me er op dat ik de godganse dag op Twitter kijk. Wat is er nu weer gezegd? Welke deskundige heeft nu weer de wijsheid in pacht? De hele dag door krijgen we vaak volkomen tegenstrijdige berichten.

Het vat me op dat de toestand zowel het beste als het slechtste in mensen losmaakt. Artsen en verpleegkundigen, wetenschappers, ja zelfs politici doen hun uiterste best de crisis te bezweren. Ze hebben het allerbeste met ons voor. Zo’n minister Wiebes met zijn onbeschofte opmerking over ZZP-ers en die opgeblazen Frans Timmermans die de crisis voor eigen klimaatdoeleinden misbruikt, laat ik maar even buiten beschouwing.

Screenshot YouTube

Er is ook een andere kant. Op mijn favoriete website geenstijl.nl stond een stuk over het schandalige gedrag van maar liefst 500 Turkse bruiloftsgangers in Den Haag. Hoe schandalig ook, het racistische commentaar van de reaguurders was nog veel schandaliger. Het lijkt wel of het virus extra racistisch drek losmaakt. GS is een leuk journalistiek medium en vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Maar helaas geven de makers wel erg veel vrijheid aan pure racisten. Toen Geenstijl nog van de Telegraaf was werden de smerigste reaguursels verwijderd door een zekere Joris. “Weggejorist” heette dat in hun onnavolgbaar geestige jargon. Nu de site zelfstandig is, ontbreekt kennelijk het geld om Joris te betalen.

Overigens erger ik me ook aan het stuk dat Simon Soesan op mijn eigen gastheer joods.nl schreef. Daarin suggereert hij dat een Chinese professor in opdracht van Iran het virus heeft ontwikkeld. In de Chinese fabriek ging iets fout en voilà, de pandemie was een feit. Schuld van de Chinezen en Iran. Dat is buitengewoon ongeloofwaardig. Simon schreef het stuk weliswaar als een sprookje maar de suggestie is gewekt. Nu kan het best zijn dat Iran graag de hele wereld wil vernietigen maar om daar China de schuld van te geven is buitengewoon ongeloofwaardig. Dezelfde theorie wordt overigens ook geuit door ene Richard Kemp, een uitgerangeerde Engelse kolonel van uiterste rechtse signatuur die alleen door aluhoedjes serieus genomen wordt. Een dergelijk ernstige beschuldiging, een oorlogsmisdaad van de eerste rang, moet je niet verpakken in een sprookje. Noem dan naam en toenaam van die Chinese professor en zorg dat hij aangeklaagd wordt.

Antisemieten waren er snel bij om Israel de schuld te geven. “Eerst vinden ze de ziekte uit en dan het medicijn om er aan te verdienen,” stond er kwaadaardig op de sociale media. Dat doet ons pijn. Maar een soortgelijke suggestie tegenover Chinezen kan wel? Nee, kan niet.