Baanbrekende Israëlische behandeling ziekte van Alzheimer

MRI scan van de hersenen bij opsporen ziekte van Alzheimer. Screenshot YouTube

Een door professor Michal Schwartz van de afdeling Neurobiologie van het Weizmann Instituut ontwikkelde baanbrekende behandeling met antilichamen voor de ziekte van Alzheimer, is momenteel op weg naar een fase I klinische studie. Als dit lukt, kan de behandeling een game changer zijn voor de aandoening door progressie van de ziekte te voorkomen.

De therapie is ontwikkeld door ImmunoBrain Checkpoint (IBC), een biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op immunotherapieën voor neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, en is gebaseerd op meer dan 20 jaar onderzoek van het team van het Weizmann Institute of Science onder leiding van professor Michal Schwartz.

Prof. Schwartz was de pionier van het idee dat de hersenen een levenslange gezonde dialoog aangaan met het immuunsysteem voor het onderhoud en herstel ervan. De hersenen hebben het immuunsysteem nodig om te functioneren.

“Ik was de eerste ter wereld die des zei dat het immuunsysteem nodig is, maar dit was toen voor acuut letsel”, zei ze en merkte daarbij op dat de ontdekking voor het eerst werd gepubliceerd in het prestigieuze Nature Medicine in 1998.

Haar team stelde de cruciale rol vast van het systemische immuunsysteem bij een gezonde hersenfunctie en herstel. Specifiek heeft het team aangetoond dat zowel monocyten als T-cellen nodig zijn voor het herstel van beschadigde CZS-weefsels. Prof. Schwartz zegt dat dit haar team toen ontdekte dat de rol van het immuunsysteem essentieel is bij het handhaven van de gezondheid van de hersenen.

“Een belangrijke ontdekking die ons hielp om op weg te gaan naar de ziekte van Alzheimer, werd gedaan door mijn team in 2004 en 2006, waar we voor het eerst ontdekten dat de hersenfunctie – hersenplasticiteit, cognitieve vaardigheden en vele andere functies van de hersenen – afhankelijk is van de integriteit van het immuunsysteem. Dit was een grote verrassing, omdat het immuunsysteem geen deel uitmaakt van het netwerk van de hersenen.”

Op basis van dit onderzoek heeft het in 2016 opgerichte ImmunoBrain Checkpoint, een antilichaam ontwikkeld dat zou worden gebruikt om het immuunsysteem te activeren.

De fase I-studie zal het gepatenteerde antilichaam van het bedrijf, IBC-Ab002, testen om het immuunsysteem te versterken en herstelprocessen van de hersenen te induceren bij personen met de ziekte van Alzheimer.

Het team van Schwartz heeft aangetoond dat het losmaken van de beperkingen van het immuunsysteem met behulp van antilichamen die gericht zijn op remmende immuun controlepunten (vaak uitgedrukt door uitgeputte immuun cellen), de communicatie tussen hersenen en immuunsysteem opnieuw kan ‘bedraden’ en daardoor de hersenen beschermen tegen functieverlies.

In september won ImmunoBrain Checkpoint een subsidie ​​van $ 1 miljoen van de Alzheimer’s Association in het kader van het 2020 Part the Cloud-Bill Gates Partnership Grant Programme ter ondersteuning van de aanstaande fase I-studie.

IBC is van plan om in het vierde kwartaal van 2021 zijn eerste proef op mensen te starten bij patiënten met de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium.

ImmunoBrain Checkpoint dook op bij het laboratorium van prof. Schwartz nadat het bedrijf contact had opgenomen met Schwartz en het haar technologie in licentie had gegeven via Yeda, de commercialiseringstak van het Weizmann Institute.

Terwijl de studies van prof.Schwartz de basis vormden voor haar recente ontwikkeling van deze nieuwe immunotherapie, was de nieuwe aanpak in staat de symptomen te verminderen en zelfs het cognitieve verlies in muismodellen van de ziekte van Alzheimer om te keren.

Prof.Schwartz zegt dat alle huidige behandelingen symptomatische behandelingen zijn die gericht zijn op de symptomen van Alzheimer, inclusief de behandelingen die momenteel beschikbaar zijn nadat ze zijn ontwikkeld in het Alzheimer-behandelcentrum van de afdeling Neurologie van het Hadassah University Hospital in Jeruzalem.

“De behandeling verandert niets aan het verloop van de ziekte”, legt ze uit aan NoCamels. “Ik zou nauwkeuriger willen zeggen dat er geen behandeling is die het verloop van de ziekte verandert.”

De therapeutische benadering van IBC richt zich op het mogelijk vinden van een manier om het beloop van de ziekte te veranderen door “een gemeenschappelijk herstelpad te activeren, in plaats van een deel, maar niet alle, toxiciteit te neutraliseren, die van persoon tot persoon kan verschillen”, aldus prof. Schwartz. zegt.

Het antilichaam “is bijna klaar voor klinische proef”, zegt prof. Schwartz. Hoewel het bedrijf voorlopige gegevens heeft die het potentieel van een veiligheidsprofiel aantonen, moet het nog een toxicologisch onderzoek bij apen voltooien en documenten indienen bij de Amerikaanse Food and Drug Administration.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)