Professor van Universiteit van Tel Aviv ontvangt beurs van 2,5 miljoen dollar zonder voorwaarden

Professor Oded Rechavi. Foto TAU / Yehonatan Zur

Iets wat zelden voortkomt overkwam een professor van de Universiteit van Tel Aviv, Professor Oded Rechavi van de Universiteit van Tel Aviv blijkt te zijn geselecteerd als een van de slechts twee wetenschappers die de eerste Polymaths Award van 2,5 miljoen dollar ontvangen voor “onderzoekers met een zeldzame interdisciplinariteit”.

Gedefinieerd als ‘een experiment in door extreme nieuwsgierigheid gedreven innovatie’, werd de prestigieuze prijs uitgereikt door Schmidt Futures, een filantropisch initiatief opgericht door Eric en Wendy Schmidt met als doel ‘vroeg in te zetten op uitzonderlijke mensen die de wereld verbeteren’, aldus de website van de organisatie.

Zoals het in het persbericht werd gezegd “”In plaats van te focussen op specifieke onderzoeks ideeën, is het doel van het programma om in te zetten op mensen, hun speciale talenten en hun teams”.

De andere wetenschapper die is uitgekozen om de prijs in ontvangst te nemen, is professor Jeff Gore van het MIT.

Elk van de twee wetenschappers krijgt gedurende vijf jaar een jaarlijkse beurs ​​van 500.000 dollar, om elke richting van onderzoek te volgen die ze zelf kiezen. Professor. Rechavi sprak zijn dankbaarheid uit dat de keuze op hem was gevallen en legde uit waarom de onderscheiding ongebruikelijk is en verschilt van andere wetenschappelijke beurzen.

“Wetenschappers ontvangen doorgaans geld voor onderzoeksprojecten die al aan de gang zijn. De Polymaths Award is anders. Ze vertellen je: ‘Hier zijn de middelen. Doe iets compleet nieuws, neem risico’s. Onderzoek wilde ideeën waarvan je nooit had durven dromen dat je ze aan ander onderzoek zou voorstellen stichtingen”. “Ik ben er trots op dat ik ben uitgekozen en ben enthousiast over de mogelijkheid om nieuwe onderzoeksgebieden te openen”, zei hij.

Professor. Rechavi wordt beschouwd als een expert in interdisciplinair onderzoek, omdat hij een zeer breed scala aan onderwerpen heeft bestudeerd en wetenschappelijke doorbraken heeft bereikt op gebieden die niet noodzakelijk met elkaar verband houden.

Zo ontdekte Rechavi bijvoorbeeld een mechanisme dat transgene rationele overerving van ouderlijke reacties mogelijk maakt, wat voor de eerste keer aantoont dat naast DNA kleine RNA’s worden geërfd, en de wetten van epigenetische erfelijkheid ontcijfert.

In een andere studie hielpen Rechavi en zijn team bij het ontcijferen van de Dode Zeerollen door middel van het DNA van het perkament waarop ze zijn geschreven, waardoor meer licht wordt geworpen op de geschiedenis van de late Tweede Tempelperiode.

Schmidt Futures is voornemens een prestigieus netwerk van de prijswinnaars op te zetten om interdisciplinariteit en wetenschappelijke samenwerking verder te bevorderen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)