Drie Israëlische onderzoekers winnen de Blavatnik Awards voor jonge wetenschappers

Drie Israëlische onderzoekers van het Technion, het Weizmann Instituut en de Universiteit van Tel Aviv, werden deze week aangekondigd als de winnaars van een prestigieuze prijs voor jonge wetenschappers. Ze krijgen elk een prijs van 100.000 dollar voor hun werk.

De Blavatnik Awards voor jonge wetenschappers worden uitgereikt aan veelbelovende jonge wetenschappers en ingenieurs onder de 42 jaar voor baanbrekend onderzoek op het gebied van biowetenschappen, scheikunde en natuurwetenschappen en techniek. Ze werden voor het eerst opgericht in 2007 door de Blavatnik Family Foundation en beheerd door de New York Academy of Sciences.

De prijzen maakten hun Israëldebuut in 2017 in samenwerking met de Israel Academy of Sciences and Humanities. Drie laureaten, één in elke categorie, worden elk jaar onafhankelijk van elkaar geselecteerd door drie vooraanstaande jury’s die zijn samengesteld uit vooraanstaande Israëlische wetenschappers.

De drie laureaten van de Blavatnik Awards 2021 in Israël werden geselecteerd uit 37 genomineerden van zeven universiteiten in het hele land.

Dit zijn: Professor Yossi Yovel , een universitair hoofddocent Zoölogie aan de Universiteit van Tel Aviv en een lid van de Israel Young Academy die werd geselecteerd voor de prijs in de categorie levenswetenschappen voor zijn werk in de neuro-ecologie, de studie van hoe de hersenen gedrag in een snel tempo controleren. veranderende natuurlijke omgeving en het gebruik van vleermuizen om gedragsreacties te bestuderen.

Yossi Yovel. Foto via Blavatnik Awards

Professor Ido Kaminer , een assistent-professor aan de Viterbi Faculteit Elektrotechniek aan het Technion – Israel Institute of Technology in Haifa, die de onderscheiding in de categorie natuurwetenschappen en techniek in ontvangst nam voor zijn onderzoek naar ons begrip van de kwantum-aard van licht-materie-interacties en de ontwikkeling van nieuwe hoogenergetische deeltjesdetectoren voor deeltjesversnellers. 

Ido Kaminer. Foto via Blavatnik Awards

Professor Rafal Klajn, een organische chemicus, universitair hoofddocent en hoofd van het Helen and Martin Kimmel Center for Molecular Design aan het Weizmann Institute of Science, die won in de categorie scheikunde voor zijn onderzoek naar levende organismen en externe reacties. Hij heeft kubusvormige, magnetische nanodeeltjes gemaakt die zichzelf kunnen assembleren tot complexe dubbel-helixvormige materialen in aanwezigheid van een magnetisch veld. Deze en andere dynamische nano materialen hebben mogelijke toepassingen op uiteenlopende gebieden als waterzuivering en energieopslag.

Rafal Klajn. Foto via Blavatnik Awards

“Het afgelopen jaar heeft aangetoond hoe belangrijk baanbrekende wetenschap is”, zegt Len Blavatnik , oprichter en voorzitter van Access Industries en hoofd van de Blavatnik Family Foundation“Het is absoluut noodzakelijk om jonge wetenschappers aan te moedigen om zich breed te wagen in hun respectieve vakgebieden en om de grenzen van wetenschappelijke ontdekkingen te verleggen. De prestaties van deze drie uitmuntende Israëlische wetenschappers zijn het bewijs van hun genialiteit, doorzettingsvermogen en verbeeldingskracht – kenmerken die in het bezit zijn van veel jonge Israëlische onderzoekers die de komende generaties opmerkelijke bijdragen aan de wetenschap zullen blijven leveren.”

De Blavatnik Awards voor jonge wetenschappers in 2021 in Israël zullen worden tijdens een ceremonie in het Israel Museum in Jeruzalem in augustus worden uitgereikt als de coronabeperkingen dit toelaten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)