Israëlische onderzoekers ontwikkelen nieuwe methode om de groei van muizenembryo’s te observeren

Een muizenembryo groeit in een glas. Foto met dank aan Weizmann Institute via ISRAEL21C

Onderzoekers van het Israëlische Weizmann Institute of Science ontwikkelden een nieuwe methode om de eerste stadia van de embryonale ontwikkeling te observeren: het laten groeien van muizen embryo’s in flessen.

Professor Jacob Hanna en zijn team legden in Nature uit dat informatie over de embryonale ontwikkeling van zoogdieren afkomstig is van twee bronnen: observatie van kikkers of vissen die transparante eieren leggen en statische beelden van ontlede muizenembryo’s.

Een muizenembryo dat zes dagen buiten de baarmoeder is gegroeid, vertoont normale ontwikkeling markers. Foto met dank aan Weizmann Institute via ISRAEL21C

Hanna’s team heeft 7 jaar besteed aan het bedenken van een twee-stappen proces om normale muizen embryo’s buiten de baarmoeder te kweken.

“Voor ons is het meest mysterieus en interessante deel van de embryonale ontwikkeling wanneer lichaamsvorm en organen zichtbaar worden. Dit kunnen we nu observeren en tot in de kleinste details mee experimenteren”.

De onderzoekers plaatsten muizenembryo’s bestaande uit 250 identieke stamcellen op een speciaal groeimedium in een laboratoriumschaal. De embryo’s hechten zich aan het medium zoals ze zouden doen aan de baarmoederwand.

Toen de vorming van organen begon, werden de embryo’s in een voedingsoplossing in kleine bekertjes gedaan. Deze bootst de omstandigheden van een baarmoeder na.

“Als je een embryo de juiste voorwaarden geeft, zal zijn genetische code functioneren als een vooraf ingestelde rij dominostenen, gerangschikt om na elkaar te vallen”, zei Hanna. “Ons doel was om die omstandigheden na te bootsen zodat we in realtime kunnen zien hoe elke domino de volgende in de rij raakt.”

Deze methode zou kosten- en tijdbesparend zijn waardoor de behoefte aan proefdieren vermindert.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)