Israëlische startup i-BrainTech helpt voetballers hun ‘hersenspieren’ te trainen (video)

Screenshot video

De Israëlische startup i-BrainTech helpt voetballers hun spel te verbeteren door hun hersenactiviteit buiten het veld te trainen tijdens speciale sessies waar met behulp van een unieke helm en scherm de spelers “verbinding maken om na te denken over hun tactieken en kijken hoe een online avatar het spel op het scherm uitvoert.”

“In de sport heet dit visualisatie-framing”, legt oprichter Konstantin Sonkin uit. “Je moet een specifieke sportactie visualiseren. Als je de beweging in alle details jezelf voorstelt, doen je hersenen hetzelfde werk alsof je je klaarmaakt om de beweging in het veld uit te voeren. Het werk van de hersenen bij voorbereiding en berekening is identiek.”

Sonkin heeft een achtergrond in neurowetenschappen aan de universiteit van Tel Aviv, waar hij een positie bekleedde in een nieuw centrum dat zich toelegt op innovaties in het veld. Hoewel hij toegeeft dat we nog lang niet volledig begrijpen hoe de hersenen werken, zijn er al manieren waarop wetenschappers de basisfuncties van de hersenen en hun structuren kunnen onderzoeken ten behoeve van de fysieke activiteit van sporters.

i-BrainTech helpt spelers, coaches en teams hun prestaties te verbeteren door meerdere oefensessies mogelijk te maken waarbij de hersenen als hun eigen spier worden getraind.

Terwijl spelers fysiek beperkt kunnen zijn tot 20 keer trappen op het veld om ervoor te zorgen dat er geen blessures zijn tijdens de training, kunnen spelers hun hersenpatronen tot 60 keer digitaal oefenen, waardoor de relatie tussen de geest en het lichaam wordt verbeterd en uiteindelijk de prestaties worden verbeterd.

Volgens Sonkin zijn de resultaten ‘buitengewoon’. De technologie wordt momenteel uitgeprobeerd bij de Russische voetbalclub, FC Zenit Academy Club. Daar werd het team opgedeeld in twee groepen: de ene kreeg reguliere training en de andere kreeg regelmatig training met twee keer per week aanvullende neurowetenschappelijke training. “We hadden verwacht hun prestaties met 5-10% te verbeteren,” zei Sonkin. “De resultaten lieten een toename zien van meer dan 30% na twee maanden – met 35% in nauwkeurigheid en 33% in vermogen.”

De voordelen van het toepassen van neurowetenschap op de oefensessies zijn tweeledig: ten eerste helpt het de spelers hun hersenen als spier te trainen en de prestaties op het veld te versterken; maar het helpt ook bij het verzamelen van gegevens over elke speler om hun persoonlijke sterke en zwakke punten tijdens trainingssessies beter te begrijpen. De coach kan vervolgens op maat gemaakte oefeningen en scenario’s maken om die zwakke punten aan te pakken en te verbeteren.

In theorie kan i-BrainTech spelers en coaches precies vertellen welke positie elke speler moet innemen: waardoor een wedstrijd kan worden geoptimaliseerd door specifieke spelers toe te wijzen aan de rollen waarin ze het beste presteren, zoals vrije trappen, verdediging of degenen die hebben persoonlijkheden die compatibel zijn met de druk van het scoren van een strafschop.

En hoewel het dragen van een helm in een stille oefenruimte spelers niet kan voorbereiden op het scoren van een doelpunt voor 60.000 schreeuwende fans, kan volgens het onderzoek van i-Brain 90% van het succes in de sport worden toegeschreven aan een correcte hersenfunctie op en buiten het veld.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!