‘Lachen om Gekwetstheid’ – Een nieuwe column van Rob Fransman

Half Nederland is wel ergens door gekwetst. Op het ook door mij gretig gebruikte Twitter wordt constant wel iets of iemand voor rotte vis uitgemaakt. Op alle andere (a)-sociale media laat ik me niet zien, maar ik weet dat het daar net zo erg is. Smerig antisemitisme en smerig racisme waart rond op alle internet fora.

Hoewel het voor de techneuten van politie en justitie een fluitje van een cent is om de anonieme toetsenbordhelden via hun IP-adres achter hun computertje vandaan te sleuren, wordt daar niets tegen gedaan. Dat het kennelijk geen prioriteit heeft is me een raadsel. Maar zolang de racisten hun gore praatjes voor zich houden zijn verder al die ruzietjes voor mij een bron van amusement.

Over de fanatici van Kick Out Zwarte Piet maak ik me zeer vrolijk. Ik schreef al eens eerder dat ze wat mij betreft gewoon gelijk hebben dat ze Zwarte Piet niet pruimen. (Mijn mede-columnist heeft duidelijk een andere mening. Prima, daar zijn columns voor) De middelen die ze gebruiken om hun afkeer te laten blijken zijn echter lachwekkend stom. Hetzelfde geldt net zo goed voor hun tegenstanders die bazelen over een traditie die ze wordt afgenomen. Alsof er een kind is die minder feest viert zonder zwart schertsfiguur. Overigens is een grijze Piet en een veegpiet ook niet goed voor Akwasi en zijn aanhang. En geteisem van de andere kant komt lekker intimiderend bij die gast aan de deur. Hou toch op met die onzin.

De mensen van kleur (ik kan dat niet opschrijven zonder binnenpret) zijn gekwetst, de witte mensen (idem dito) zijn het ook. Natuurlijk zijn de moslims ook gekwetst. Dat zijn ze altijd, want hun profeet…. Tja, die profeet. Volgens mij zijn moslims de enige gekwetsten die hun gekwetstheid uiten door hier en daar een hals door te snijden. Nou ja, enige nuance is vereist. Niet alle moslims enzovoorts, u kent de riedel. Uiteraard mag halzen afsnijden niet zomaar en wordt sterk afgekeurd door alle Nederlandse politici. Toch wonderlijk dat er na al die terreur nog geen moskee is gesloten en geen haat-imam het land is uitgezet. 

Buitengewoon vrolijk maak ik me als ik zie wie er nu weer gekwetst is. Jawel hoor, de Christenen zijn ook gekwetst! Ze zijn werkelijk woedend op de makers van het sinterklaasjournaal. Hoewel het heel leuk schijnt te zijn, zie ik dat nooit. Het wordt nu eenmaal gepresenteerd door Dieuwertje Blok en voor haar ben ik allergisch. Met corona als excuus maar in werkelijkheid om het gelazer met zwarte Piet voor te zijn, wordt het journaal opgenomen in bedachte, niet bestaande stadjes. Zo heet onze hoofdstad ineens Zwalk met Mathijs van Nieuwkerk als burgemeester. Wel een goede naam en Mathijs zal waarschijnlijk meer gepruimd worden dan ons echte kneiter-linkse stadbestuur. Om Zwalk is niemand kwaad maar om een fictief stadje in Limburg wel. Daar staat namelijk het plaatsnaambord naast een kruisbeeld. Een door het beeld geïnspireerd genie bij de NTR bedacht voor het stadje de naam Kruisigem. Grappig gevonden maar meneer Segers, voorman van de ChristenUnie en zijn volgelingen zijn daar boos om. Ik begrijp niet zo goed waarom, want hun omroep de EO heeft kilo’s boter op het hoofd met het ieder jaar weer uitgezonden tenenkrommende paasverhaal The Passion. Joden vinden dat verhaal niet leuk. Gekwetst zijn we al lang niet meer.

Van de reactie van de NTR druipt de hypocrisie af. “We maken al 20 jaar grappen over alles en iedereen,’ zegt een woordvoerder. Welja, de NTR barst van de humor. Ze bereiden nu al het sinterklaasjournaal van 2021 voor. Sinterklaas’ boot komt aan in de haven van Allah aan Zee, het paard van de Sint heet Buraq en Dieuwertje als burgemeester van Mohammedstad verwelkomt de goedheiligman gekleed in boerka.  Lachen joh.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!