Derde seizoen Fauda 16 april op Netflix (video)

Scene Fauda. Screenshot

De populaire Netflix serie “Fauda” (chaos in het Arabisch) speelt zich in het derde seizoen voornamelijk in Gaza af en richt zich op de prijs die onschuldigen betalen, zegt mede-bedenker Avi Issacharoff in de Times of Israël.

“We zien hoe mensen geen oorlog willen voeren, en in vrede willen leven, ondanks zichzelf verstrikt raken in het Israëlisch-Palestijnse conflict”, vertelde hij AFP over de show, die zich grotendeels in de Gazastrook afspeelt.

Met ongekende aantallen mensen die tijdens de isolatie vanwege de COVID-19-pandemie gedwongen thuis zitten en televisie kijken, lijkt het derde seizoen van Fauda klaar om een enorm groot publiek te trekken.

Issacharoff, een analist voor Arabische zaken van The Times of Israel die het conflict nauwlettend heeft besproken, zei: “het recept blijft over het algemeen hetzelfde, maar dit seizoen is veel complexer dan het vorige.”

Issacharoff – wiens co-creator en Fauda-hoofdrolspeler Lior Raz diende in de militaire eenheid waarop de show is gebaseerd – zei dat het derde seizoen beoogt ‘de hoge prijs te tonen die onschuldige mensen betalen vanwege het conflict’.

De eerdere verhaallijnen, speelden zich voornamelijk af op de Westelijke Jordaanoever, en waren gericht op de jacht op het hoofd van de terreurorganisatie Hamas en een commandant van de jihadistische groep Islamitische Staat.

Het derde seizoen begint met de Israëlische agent Doron Kavillio, het centrale personage van Raz, die undercover gaat in de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever.

Poserend als coach stuurt Kavillio een jonge Palestijnse bokser met een mooie toekomst voor zich, op een pad met substantiële gevolgen.

Het derde seizoen is het eerste waarvan veel van de actie plaats vind in de Gazastrook, de Palestijnse enclave onder een door Israël en Egypte afgedwongen blokkade sinds 2007, het jaar waarin Hamas de macht greep in de kuststrook.

De scènes in Gaza werden gefilmd in de Arabisch-Israëlische steden Kfar Kassem en Jisr al-Zarqa, in het midden en noorden van de joodse staat.

Fauda wordt door velen geprezen omdat het een genuanceerde weergave van het conflict biedt, en de New York Times noemde het in december een van de 30 beste internationale televisieshows van het decennium.

Critici zien het als eenzijdig omdat Israëlische agenten onmiskenbaar worden afgeschilderd als de waaghalzen.

Een recensie uit 2018 in de krant The Guardian merkte op dat de mate waarin de show het conflict met gelijkmoedigheid behandelt grotendeels ‘in het oog van de toeschouwer’ is.

Issacharoff benadrukte dat Fauda een ‘Israëlische serie’ is.

Maar, zei hij, ‘het is belangrijk dat we de vijand niet karikatureren’ en laten zien dat ze ook ‘lijden, huilen en liefhebben’.

Hij voegde eraan toe dat hij hoopt dat de show kan dienen als een brug tussen Israëli’s en Palestijnen, terwijl het leed aan beide kanten wordt benadrukt.

Bepaalde personages zijn gebaseerd op persoonlijkheden die bekend zijn bij de mede-makers, met name Yahya Sinwar, de Hamas-leider in Gaza.

Maar, zei Issacharoff, Fauda ‘blijft fictie, ook al geven we het een aantal elementen van de realiteit’.

De realiteit is ook vaak complexer dan velen denken, voegde hij eraan toe, wijzend op het feit dat Israël en Hamas – die sinds 2008 drie oorlogen hebben gevoerd – samenwerken om de COVID-19-uitbraak in Gaza in te dammen.

LEES OOK:

Israël begint rond 1 juni met het testen van een coronavirus vaccin

Vijf ton ingrediënten voor het geneesmiddel hydroxychloroquine in Israël gearriveerd

IsraAID: Wat doet de Israëlische internationale hulporganisatie tijdens de coronavirus crisis?

Israël zet bestaande en nieuwe geneesmiddelen in om COVID-19 te behandelen

Sociale initiatieven helpen Israëliërs om te gaan met het coronavirus en quarantaine

Israël gaat testen op coronavirus verviervoudigen

Israëlische artsen geven wereldwijd gratis hulp aan Coronavirus patiënten

Nieuw Israëlisch masker beschermt het gezicht tegen coronavirus

Israëlische robot in Azië ingezet om verspreiding Coronavirus te voorkomen

30 Israëlische medische technologie-oplossingen voor bestrijding van het coronavirus

Israël’s militaire inlichtingendienst heeft focus verschoven van Iran naar het coronavirus

Israëlische techbedrijven helpen het coronavirus te bestrijden

Israëlische luchtmacht ontwikkelt alternatief beademingstoestel

IDF heeft een mobiel laboratorium ontwikkeld voor coronavirus tests

IDF elite-eenheid 8200 helpt in de ‘oorlog’ tegen het coronavirus

Israel Aerospace Industries (IAI), het grootste ruimtevaart- en defensiebedrijf van Israël, heeft zich in strijd gemengd tegen het coronavirus.

Vliegtuig met tienduizenden coronavirus tests en beschermende kleding onderweg vanuit Zuid-Korea naar Israel

Thermische camera’s bij Ichilov ziekenhuis in Tel Aviv

Israelisch startup voorziet artsen middels Kunstmatige Intelligentie (AI) van realtime Covid-19 gegevens

Israël ontwikkelt ontbrekend materiaal voor coronavirus test

Israël bereidt zich voor op het Coronavirus met apps en robots (14 februari)

Advertentie (4)